Gün içinde tüketilen besinlerin neler olduğu ve nasıl gruplandırıldığı hakkında bu makalede bilgi edinebilirsiniz. Besinler, içerdikleri enerji, vitamin, mineral, protein ve karbonhidratlara göre gruplandırılır. Besinlerin içerdiği enerji, yağ, karbonhidrat ve proteinlerden kaynaklanır. Mineral, vitamin ve su enerji içermez. Karbonhidratlar, vücudun temel enerji kaynağı olarak değerlendirilir. 1 gram karbonhidrat ortalama olarak 4 kaloriye denk gelir. Vücut için önemli olan karbonhidratlar, tahıl, sebze-meyve, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller tarafından vücuda alınabilir. Proteinler, doku yapımı ve tamiri için hayati önem taşır. 1 gram protein ortalama olarak 4 kaloriye denk gelir. Proteinler vücudun dengeli bir şekilde çalışması için önemlidir. Vücutta çoğu hormon içerisinde bulunur. Hayvansal ve bitkisel olmak üzere protein iki grupta incelenir. Yağlar, vücudun enerji üretebilmesi için oldukça önemlidir. Bazı hücre ve hormonların yapısında bulunan yağlar, A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağlar. Göz ve beyin sağlığı için önemlidir. Vitamin ve mineraller, vücut için yine hayati önem taşır. Vücutta birçok görevi olan vitamin ve mineraller, vücudun fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar. Besinler içeriklerine göre dört grup altında incelenir. Bunların haricinde yağ ve şeker içeren bir grup daha vardır. Dört besin grubunu şu şekilde sıralayabiliriz:
Et ve Benzeri Besinler Tavuk, hindi, balık, kırmızı et bu gruba dahildir. Kurubaklagil ve yumurta yine bu gruba dahildir. Hücre onarımı ve yapımı için önemli rol oynayan et içeren besinler büyüme ve gelişme için de çok önemlidir. Vücudun gereksinim duyduğu proteinler, demir minerali, çinko, B grubu vitaminler bu besin çeşitleri tarafından karşılanır. Süt ve Süt Ürünleri Peynir, yoğurt, süt, ayran, kefir gibi besinlerin bulunduğu gruptur. Protein ve kemik gelişimi bakımından önemli olan kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, bazı vitaminler ve yağlar için de önemlidir. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Ekmek tahıl ürünleri arasında en çok tüketilen besindir. Pirinç, makarna, arpa, buğday, yulaf, çavdar, yarma ve un bu gruba dahildir. Vücudun gerek duyduğu enerjinin sağlanabilmesi için düzenli alınması gereken besinlerdir. Mükemmel karbonhidrat kaynağı olan tahıllı besinler, kepekli mamuller işlenmiş ürünlere göre daha çok B vitamini bulundurur. Sebze ve Meyveler Taze ya da kurutulmuş olan tüm sebze ve meyveler bu grup içindedir. Taze sebze ve meyveler bol miktarda su içerdiği için enerji içerikleri azdır. Ayrıca, vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlarlar. Sebze ve meyveler, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Ekstra Bilgiler Besin gruplarının dengeli bir şekilde tüketilmesi, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Her besin grubunun kendine has faydaları vardır ve vücudun düzgün çalışabilmesi için bu gruplardan yeterince almak gereklidir. Örneğin, et ve süt ürünleri protein ve kalsiyum sağlarken, tahıl ürünleri karbonhidrat ve lif sağlar. Sebze ve meyveler ise vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. Bu nedenle, her öğünde farklı besin gruplarından yiyecekler tüketmek, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanın temelidir. |