Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ekmek Besin Değeri

Ekmek Besin Değeri

Ekmek Besin Değeri; Ekmek, çeşitli tahıl unlarından yapılmış olan hamurun, ateşin üstünde, sacda, tandırın içinde, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan değerli bir besindir.

Ekmeğin yapım aşamasında başlıca üç işlem yer almaktadır. Bu işlemler, yoğurma, mayalama ve pişirme işlemleri olarak sıralanmaktadır. Yoğurma, unu hamur haline getirme işlemidir. Mayalama esnasında hamur ekşiyip kabarır. Pişirme ise ekmeğin son halidir. Un, su, maya ve tuz bir kazanda karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Ne kadar az tuz atılırsa o kadar iyidir. Çünkü Tuz, ekmeğin lezzetini azaltır. Yoğurma işlemi eski dönemlerde teknelerde ayakla yapılırken, günümüzde makinelerle yoğrulmaktadır. Taze pişmiş ekmeğin sindirimi biraz zordur. Ekmeğin fırından çıktıktan 5-6 saat sonra yenilmesi tavsiye edilmektedir. Ekmek bekledikçe, kendiliğinden değişikliğe uğrayarak katılaşır ve bayatlar. Bayatlama sadece su kaybından olmasından değil, ekmekteki maddelerin de değişikliğe uğramasından kaynaklanır. Pişirme tarzına göre ekmekler iki çeşide ayrılmaktadır: Fırın ekmeği ve ev ekmeği.

Ev ekmeği, hamuru evlerde uzun emek sarf edilerek elle yoğurularak, saç üstünde, tandırda veya eski zaman fırınlarında pişirilmektedir. Saçta pişirilen ekmeğe yufka ekmeği veya bazlama denilmektedir. Tandır ekmeğinin en fazla yapılan ve sevilen şekli pidedir. Ev fırınlarında ise daha çok somun ekmek yapılmaktadır. Fırın ekmeği, şehir ve kasabalarda, ordu birliklerinde, klasik odun fırınlarında yapılan alışılagelmiş ekmek çeşididir. Fırın ekmeğinin en yaygın şekli, altı düz ekmek, üstü bombeli ekmek, tırnaklı ekmek gibi çeşitlerdir. Ekmek birçok besinden yapılabilmektedir. Bunlardan bazıları; cevizli ekmek, haşhaşlı ekmek, zeytinli ekmek, kepek ekmeği, tandır ekmeği, lavaş gibi birçok ekmek türü sıralanabilir.

Ekmeğin besin değeri de oldukça yüksektir. İçerisinde en çok karbonhidrat, enerji barındırırken, protein ve demir açısından da zengin bir besindir.

Ekmek türleri arasında besin değeri değişebilir, ancak genel olarak ekmek aşağıdaki besin değerlerine sahip olabilir: Karbonhidratlar: Ekmek, genellikle yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar, vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
  • Lif: Tam tahıl ekmekler, beyaz ekmeklere göre daha fazla lif içerir. Lif, sindirim sağlığına katkı sağlar ve tokluk hissi verir.
  • Protein: Ekmek, vücut için önemli olan protein kaynağıdır, ancak protein miktarı tür ve türüne göre değişebilir. Vitaminler: Ekmek, özellikle B vitaminleri (Folik asit, niyasin, riboflavin) bakımından zengin olabilir. Tam tahıl ekmekler, daha fazla vitamin içerir.
  • Mineraller: Ekmek, minerallerin kaynağıdır. Özellikle demir, magnezyum ve selenyum gibi mineraller bulunabilir.
  • Yağ: Ekmek, genellikle çok düşük yağ içerir. Yağ miktarı minimaldir.
  • Sodyum: Bazı ekmek türleri yüksek sodyum içerebilir, bu nedenle tuzsuz veya düşük sodyumlu ekmekler tercih edilebilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 08:38:11
Ekmek Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ekmek Besin Değeri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Ekmek Besin Değeri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, tırnak ve cilt sağlığı için de çok önemlidir. Keratini vücudumuz kendi kendine de üretmektedi...
Pastırma Besin Değeri
Pastırma Besin Değeri
Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründür. Üzerine sürülen tuzlu, sarımsaklı, biberli ve çemenli hamuru oluşabilecek bakterilerin oluşması...
Amino Asit İçeren Besinler
Amino Asit İçeren Besinler
Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengin olan besinlerdir. Amino asit oranı en yüksek olan besin kırmızı ettir. Fakat et yağlı olmam...
Besin Çeşitleri
Besin Çeşitleri
Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin maddeleri ile sağlarız. Besinler çok çeşitlilik gösterir ve her bir besin çeşidinin farklı özellik...
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmesi için çok önemli bir mineraldir. Bakır hareket sisteminin yapı taşlarını özellikle kemik, kı...
Kolajen İçeren Besinler
Kolajen İçeren Besinler
Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özelliğine sahiptir. Ciltte, kemiklerde ve bağ dokusunda yer alır. İnsan vücudunda yer alan toplam prot...
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonrasında ek gıdalar ile beslenmesi devam eder. Ancak bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütüyle besle...
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düşmez. Ancak hamilelik ilerledikçe anne bebeğin kilosunu sağlığını herhangi bir sorun olup olma...
Besinlerdeki Asitler
Besinlerdeki Asitler
Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki maddelerin yapısında asit veya baz yer almaktadır. Bazı asit ve bazlar ise yenilen sebze ve m...
Çökelek Besin Değeri
Çökelek Besin Değeri
Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda protein ve kalsiyum içermektedir. Vücuda gerekli olan protein ve kalsiyum minerallerini bünyesi...
Lifli Besinler
Lifli Besinler
Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür ve suda çözünmez olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki lif türü de vücudu birçok hastalığa karşı korur...
Besin Piramidi
Besin Piramidi
Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi değişiklik gösterir, her bölge kendi beslenme kaynaklarına göre beslenme modelini oluşturur,...

 

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Kolajen İçeren Besinler
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Besinlerdeki Asitler
Çökelek Besin Değeri
Lifli Besinler
Besin Piramidi
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Ciğer Besin Değeri
Burger King Besin Değerleri
Palamut Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Fosfor İçeren Besinler
Fasulye Besin Değeri
Madensel Besinler
Besin Döngüsü
Bal Besin Değerleri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Hayvansal Besinler
Besin Türleri
Besinlerin Emilimi
Zeytin Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değerleri
Kaşar Peyniri Besin Değeri
Popüler İçerik
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı z...
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildi...
Burger King Besin Değerleri
Burger King Besin Değerleri
Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori ...
Palamut Besin Değeri
Palamut Besin Değeri
Palamut  Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça...
Pilav Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hemde bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgu...
Kuruyemiş Besin Değerleri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Öğretmenim
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024