Kan Yapan Besinler Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Kan Yapan Besinler Nelerdir?

Kan Yapan Besinler

Yediğimiz ve içtiğimiz her şey sağlığımız açısından büyük önem taşır. Vücudumuza giren birçok mineral ve vitamin, yediğimiz besinler aracılığıyla sağlanır. Eğer dikkatli beslenmez ve tükettiğimiz gıdalara özen göstermezsek, vücut direncimiz düşer ve bu durum hastalıklara davetiye çıkarır. Günümüzde birçok kişi anemi, yani kansızlık problemi yaşamaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği kansızlığa neden olur. Kansızlık genellikle çocukluk çağında demir eksikliğine bağlı olarak gelişir. Kansızlık sadece zayıf kişilerde görülmez; kilolu insanlarda da kansızlık olabilir.

Bu durumda kesinlikle bir doktora başvurmanız gerekir. Bunun yanı sıra evde tükettiğimiz bazı besin grupları da kan yapıcı özelliklere sahiptir. İşte kan yapıcı besinlerden bazıları:

Kan Yapan Besinler

  • Kırmızı Et
  • Badem
  • Domates
  • Beyin
  • Tavuk Ciğeri
  • Üzüm Pekmezi

Kırmızı Et

Kırmızı et, yüksek kalitede esansiyel amino asitler içeren protein, demir ve çinko yönünden zengin bir besindir. Gıdalardan alınan demirin sindirilmesine yardımcı olur ve B grubu vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Dolayısıyla toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azaltır. Kırmızı et, kan yapar ve kansızlığı önler. Bedene canlılık ve güç verir.

Badem

Badem, D vitamini seviyesinin düzenlenmesi açısından önemli bir mineraldir. Kan yapıcı hücreleri uyarır ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Domates

Domates, kırmızı renginden dolayı kan yapıcı özelliklere sahip olduğu bilinen bir besindir. Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, ürik asit miktarını düşürdüğünü ve diyabet hastaları için çok faydalı olduğunu belirtmektedir.

Üzüm Pekmezi

Hemen hemen her pekmezin kan yapıcı özelliği vardır. Ancak üzüm pekmezi, diğer pekmezlere göre daha fazla kan yapıcı özelliğe sahiptir. Vücuttaki kanı artırmakla beraber, enerji verici özelliği de bulunur. Kan dolaşımını rahatlatır.

Tavuk Ciğeri

Tavuk ciğeri, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde sağlık açısından çok faydalıdır. Ciğerin içerdiği demir, özellikle kansızlık şikayetini azaltmaya yardımcı olur. Kansızlık problemi yaşıyorsanız tavuk ciğeri tüketebilirsiniz. Ayrıca bakır vitamini de ciğerin içerdiği minerallerden en zengin olanıdır.

Kan yapıcı besinlerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkiler yaratır. Kansızlık gibi ciddi sağlık sorunları yaşamamak için bu besinleri diyetinize dahil etmeniz önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Eti Besin Değeri

Tavuk Eti Besin Değeri

Kuruyemiş Besin Değerleri?

Kuruyemiş Besin Değerleri?

Besin Türleri Nelerdir?

Besin Türleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Besinlerin Emilimi

Besinlerin Emilimi

Bulgur Pilavı Besin Değeri Nedir?

Bulgur Pilavı Besin Değeri Nedir?

Dana Eti Besin Değeri

Dana Eti Besin Değeri

Besin Kirliliği Nedenleri?

Besin Kirliliği Nedenleri?

Kaşar Peyniri Besin Değeri

Kaşar Peyniri Besin Değeri

Güncel

Hurma Besin Değeri Kaçtır?

Hurma Besin Değeri Kaçtır?

Güncel

Enerji Veren Besinler Nelerdir?

Enerji Veren Besinler Nelerdir?

Güncel

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler?

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler?

Mantar Besin Değeri

Mantar Besin Değeri

İçeriğine Göre Süt Besin Değeri

İçeriğine Göre Süt Besin Değeri

Patates Besin Değeri Türleri ve Özellikleri

Patates Besin Değeri Türleri ve Özellikleri

1 Avuç Kuru Üzüm Besin Değeri

1 Avuç Kuru Üzüm Besin Değeri

Kuru Fasulye Besin Değeri?

Kuru Fasulye Besin Değeri?

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Doğal Besinler Nelerdir?

Doğal Besinler Nelerdir?

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur?

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur?

Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Fındık Besin Değeri Nedir?

Fındık Besin Değeri Nedir?

Kalbe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kalbe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Sucuk Besin Değeri

Sucuk Besin Değeri