Besin Maddeleri

Besin Maddeleri

Besin Maddeleri, canlılar tarafından tüketilen gıda maddeleri farklı biçimlerde sınıflandırılır. Yapılarına göre ve görevine göre sınıflandırılır. Onlarda kendi aralarında gruplandırılır. Görevine göre gıda maddelerin de güç verici besinler  yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir. Yapıcı ve onarıcı besinler de canlının yıpranan bölümlerinin onarımında ve yeni göze yapımında kullanılır. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madensel maddeler ve su’dur. Düzenleyici besin maddelerinde ise gözedeki metobolik olayların düzen girmesinde rol oynar. Bunlar vitaminler,madensel maddeler, proteinler ve sudur.

Yapılarına göre gıdalarda ise organik gıda maddeleri; 

proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerdir. İnorganik gıda maddeleri; su ve madensel maddelerdir. Birincisi karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, isminden de anlaşılacağı gibi karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından ortaya çıkmıştır.  Karbonun simgesi C, hidrojenin simgesi H ve oksijenin simgesi ise O' dur. Karbonhidratlar bütün hareketli gözeler de bulunur ve çok mühim enerji kaynağıdır.

 1) Karbonhidratlar içindeki glikoz sayısına göre farklı gruplara ayrılabilirler. 

  • Monosakkaritler; sindirime uğramadan direkt olarak kana geçerler.
  •  Disakkaritler ise 2 monosakkaritin beraber glikozit bağı oluşturarak ortaya çıkardıkları karbonhidratlardır. 

Bu birleşme esnasında su ortaya çıktığı için bu duruma dehidrasyon birleşimi denir. Disakkaritler ancak sindirilerek göze zarından difüzyonla gidebilir. Polisakkaritler, fazla sayıda şekerin dehidrasyon birleşimi sonucu, glikozit bağları oluşturarak birleşmesini sağlar.Bir polisakkaritin içinde kaç adet monosakkarit kullanılmışsa, tepkime sonucu bunun bir eksiği kadar su açığa çıkar. 

2) Proteinlerdir. Proteinlerin içerisinde hidrojen, karbon, oksijen, azot ve bunlara ilave olarak da bazılarında fosfor ve kükürtte vardır. Bunların simgeleri ise hidrojen H, karbon C, oksijen O, azot N, fosfor P ve kükürt ise S ile gösterilmektedir. Proteinin moleküllerinde en çok olarak yirmi amino asit bulanabilir.

3) Yağlar.  Yağların diğer adı ise lipidlerdir. Yağlardan fosfolipidler, göze zarının içine karışır. Steroidler zarların içine karıştığı gibi metabolizmayı da düzenlemede yer alır. Steroidler farklı vitamin ve hormonların birleşiminde kullanılır. Hayvansal lipidler genel olarak doymuş olup, serttir. Bitkisel lipidler ise genel olarak sert olmayıp yani sıvı olup ,doymamıştır. Bitkisel lipidler fazla sıcaklık ve basınç altında hidrojen ile doyurulursa sertleşir ve margarinler oluşmuş olur. Dördüncü olarak da vitaminler vardır. Vitaminler sindirilmesi zordur ve direk kana karışırlar. İnorganik yapılı olmamalarına rağmen,canlılara güç verici olarak kullanılmazlar. 

Vitaminler İki Kısıma Ayrılırlar,Yağda eriyen,suda eriyen vitaminler şeklinde gruplandırılır. 

  • Yağda eriyen vitaminler içerisinde E, A, K  ve D vitaminleridir. Bu sınıfa ait vitaminlerin çoğu karaciğere depolanır. 
  • Suda eriyen vitaminler ise C ve B vitaminleridir. Bu sınıftaki vitaminlerin fazlası ise depolanmaz dışarıya atılır. 

4) Madensel Tuzlar, Diğer adı minerallerdir. Vücutta fazla da olmasa on beş kadar madensel tuza kesinlikle ihtiyaç hissedilir. Madensel tuzların organizma içindeki işlevleri üç tane başlık altında inceleyebiliriz.

Vücut yapısındaki birçok enzimin ve hemoglobin gibi moleküllerin içine karışırlar. 

  • Bunlar demir ve fosfor gibi elementlerdir. 
  •  Kemiklerin ve dişlerin olağan olarak büyümesini sağlarlar. Bunlar için önemli olan madensel maddeler, kalsiyum, fosfor ve magnezyum dur. 
  •  Vücut ve göze sıvısının osmotik basıncını düzene sokarlar. Bunlardan göze içi sıvıda sodyum, klor, göze dışı sıvıda potasyum, magnezyum  ve fosfor bulunur. 

5) Su. Organizmanın çok fazla gereksinim duyduğu maddelerden bir tanesidir. Kimyasal tepkimeler sulu bir mekanda ortaya çıkar. Su iyi bir çözücü olduğu sebebiyle gıdaların hazmın da, bir yerden bir yere götürülmesinde, emilmesinde fazla kalanların dışarıya atılmasında kullanılmaktadır. vücut sıcaklığının çoğu yeniden su ile dışarıya atılır. 

Son Güncelleme : 12.11.2018 10:19:30
Besin Maddeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Besin Maddeleri Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Besin Maddeleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, tırnak ve cilt sağlığı için de çok önemlidir. Keratini vücudumuz kendi kendine de üretmektedi...
Pastırma Besin Değeri
Pastırma Besin Değeri
Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründür. Üzerine sürülen tuzlu, sarımsaklı, biberli ve çemenli hamuru oluşabilecek bakterilerin oluşması...
Amino Asit İçeren Besinler
Amino Asit İçeren Besinler
Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler,proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengin olan besinlerdir. Amino asit oranı en yüksek olan besin kırmızı ettir. Fakat et yağlı olmama...
Besin Çeşitleri
Besin Çeşitleri
Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin maddeleri ile sağlarız. Besinler çok çeşitlilik gösterir ve her bir besin çeşidinin farklı özellik...
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmesi için çok önemli bir mineraldir. Bakır hareket sisteminin yapı taşlarını özellikle kemik, kı...
Kolajen İçeren Besinler
Kolajen İçeren Besinler
Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özelliğine sahiptir. Ciltte, kemiklerde ve bağ dokusunda yer alır. İnsan vücudunda yer alan toplam prot...
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonrasında ek gıdalar ile beslenmesi devam eder. Ancak bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütüyle besle...
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düşmez. Ancak hamilelik ilerledikçe anne bebeğin kilosunu sağlığını her hangi bir sorun olup olm...
Besinlerdeki Asitler
Besinlerdeki Asitler
Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki maddelerin yapısında asit veya baz yer almaktadır. Bazı asit ve bazlar ise yenilen sebze ve m...
Çökelek Besin Değeri
Çökelek Besin Değeri
Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Bir çok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda protein ve kalsiyum içermektedir. Vücuda gerekli olan protein ve kalsiyum minerallerini bünyes...
Lifli Besinler
Lifli Besinler
Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür ve suda çözünmez olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki lif türü de vücudu birçok hastalığa karşı korur...
Besin Piramidi
Besin Piramidi
Besin piramiti, , Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi değişiklik gösterir, her bölge kendi beslenme kaynaklarına göre beslenme modelini oluşturu...

 

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Kolajen İçeren Besinler
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler
Besinlerdeki Asitler
Çökelek Besin Değeri
Lifli Besinler
Besin Piramidi
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Ciğer Besin Değeri
Burger King Besin Değerleri
Palamut Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Fosfor İçeren Besinler
Fasulye Besin Değeri
Madensel Besinler
Besin Döngüsü
Bal Besin Değerleri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Hayvansal Besinler
Besin Türleri
Besinlerin Emilimi
Zeytin Besin Değeri
Tavuk Göğsü Besin Değerleri
Kaşar Peyniri Besin Değeri
Popüler İçerik
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Leptin Hormonu İçeren Besinler
Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı z...
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Besin Değeri
Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildi...
Burger King Besin Değerleri
Burger King Besin Değerleri
Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori ...
Palamut Besin Değeri
Palamut Besin Değeri
Palamut  Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça...
Pilav Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hemde bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgu...
Kuruyemiş Besin Değerleri
Kuruyemiş Besin Değerleri
Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkl...
Fosfor İçeren Besinler
Fosfor İçeren Besinler
Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve  moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasın...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2020