Kinoa Besin Değeri Kinoa, Güney Amerika kökenli olup, son yıllarda dünya genelinde popülerlik kazanan bir süper gıdadır. Ülkemizde de giderek daha fazla tanınmakta ve tüketilmektedir. Kinoa, vücut için gerekli olan tüm amino asitleri içermesi nedeniyle tam bir protein kaynağıdır. Bulgura benzeyen bu tahıl türü, artık büyük marketlerde kolaylıkla bulunabilmektedir ve bulgura alternatif olarak rahatlıkla kullanılabilir. Kısa sürede pişme özelliğine sahip olan kinoayı haşlayarak bile kullanmanız mümkündür. Yüksek besin değerlerine sahip olması nedeniyle 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından kinoa yılı olarak ilan edilmiştir ve bu tahıl türü o zamandan bu yana daha fazla tanınarak popüler hale gelmiştir. Kinoanın Besin Değerleri Kinoa tam protein içeren nadir bitkisel gıdalardan biridir. Proteinlerin yapı taşları olan aminoasitleri tam olarak bünyesinde bulunduran kinoa, et yerine ikame edilebilecek mükemmel bir besindir. Bu özelliği nedeniyle vejetaryenler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Hayvansal proteinlerle kıyaslandığında, bitkisel kaynaklı olması sebebiyle sağlık açısından daha faydalıdır. Kinoa, tahıl olarak geçmesine rağmen, çölyak hastaları tarafından yanlış algılanmamalıdır. Kinoa kesinlikle gluten içermeyen bir besindir ve bu nedenle çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebilir. Ayrıca, kinoa pasta, börek ve çörek yapımında da rahatlıkla kullanılabilir. Bu mucizevi besin filizlendirilerek tüketildiğinde, kinoanın besin değeri daha da artmaktadır. Filizlendirilmiş kinoa daha fazla protein içerir. Kinoa, yağ ve kolesterol içermeyen bir gıdadır. Vitamin olarak A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içermektedir. Kinoa demir içeriği açısından zengin olduğundan kansızlık için de son derece iyi bir çözüm sunar. Aynı zamanda kalsiyum içeriği ile kemik ve diş sağlığını destekler ve lifli yapısı sayesinde sindirim ve kabızlığa karşı etkili bir çözümdür. Kinoanın içerdiği kalsiyum miktarı, bir bardak sütten daha fazladır.
Kinoanın Besin Değerleri Aşağıdaki Gibidir
|