Tavuk eti, protein açısından zengin bir besindir. Tavuk eti, içerdiği mineraller, protein ve vitaminler nedeniyle beslenmemiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle köy tavuğu, bu faydaları ikiye katlar. Köy tavuğunun eti, besin değerleri açısından çok zengindir. Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli olan zengin bir protein kaynağıdır. Proteinin, aynı zamanda kemikteki yoğunluğu korumak ve osteoporozu önlemek için gerekli olduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti, tüm dünyada yaygın olarak tüketilmektedir. Besin Değerleri Bir porsiyon (100 gr) tavuk eti yaklaşık 165 kaloriye denk gelmektedir. 100 gr tavuk etinde bulunan besin değerleri şu şekildedir:
Vitamin ve Mineral İçeriği Tavuk eti, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan B6 vitamini açısından çok zengindir. B6 vitamini, protein ve yağ açısından zengin olan tavuk eti, B6 vitamini ihtiyacının %36'sını karşılamaktadır. Ayrıca, niasin veya B3 vitamini, toplam günlük vitamin ihtiyacının %72'sini sağlayabilir. Besinlerde enerji sağlanması, sindirim sisteminin düzenli çalışması ve cilt dokusunun düzenlenmesi açısından tavuk eti çok yararlıdır. Fosfor İçeriği Tavuk eti, diş ve kemiklerin güçlenmesi, kasların kuvvetlenmesi ve onarılması için gerekli fosfor açısından zengindir ve günlük vitamin ihtiyacımızın %36'sını karşılamaktadır. Tavuk etindeki fosfor içeriği çok önemlidir. Fosfor, B6 vitamini ile böbrek ve sinir sisteminin çalışma işlevini kolaylaştırır. Fosfor ve B6 vitamini bir araya geldiğinde böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur. Potasyum ve Diğer Mineraller Tavuk eti, vücudumuzun gerekli olan potasyumu sağlar. 112 gr tavuk eti, yaklaşık 300 mg potasyum ihtiyacımızı karşılar. Temel amino asitler olarak bilinen ve vücudun kendisi tarafından üretilemeyen bazı amino asitleri de sağlar. Tavuk eti, vücut tarafından hormon oluşumunda kullanılan çinkonun da kaynağını oluşturmaktadır. Selenyum İçeriği İnsan vücudu için gerekli bir diğer element olan selenyum, tavuk etinde %40 oranında karşılanır. Selenyum, zararlı serbest radikallerin yol açtığı hasarlardan koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Serbest radikaller, doğrudan vücuttaki hücrelere saldırarak kanser oluşumunu sağlarlar. Tavuk etindeki besinler, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve tiroit bezinin normal çalışmasını sağlar. Tavuk Eti Pişirme Önerileri Tavuğun içindeki besin değerlerinin kaybolmaması için yağsız ızgara veya haşlama yapılarak pişirilmesi önerilir. Tavuk eti mümkünse, besin değeri, mineral ve vitamini bol olması açısından köy tavuğu tercih edilmelidir. Besin değerini ve kalitesini korumak amacıyla tavuk etini pişirmeden önce derisini ve aşırı yağını çıkarmak gerekir. |