Lifli Besinler ve Sağlığa Faydaları Lif, kısaca tanımlanacak olursa, besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak ifade edilebilir. Lifler, suda çözünen ve suda çözünmeyen olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki lif türü de vücudu birçok hastalığa karşı korur. Suda çözünme özelliği olan lifler kan şekerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürür. Suda çözünmeyen lifler ise kabızlık, hemoroid ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Günlük alınması gereken lif oranı, 1000 kalorilik bir diyette 14 gramdır. Sağlıklı bir yetişkinin günlük ortalama 2500 kalori aldığı düşünüldüğünde, günlük 30-35 gram arasında lif alması önerilir. Lifli Besinlerin Sağlığa Faydaları Lif bakımından zengin beslenen kişiler, bu tür besinleri tüketmeyenlere nazaran daha sağlıklı olurlar. Kalp ve damar hastalıklarına, diyabete ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı daha dirençli hale gelirler. Lif bakımından zengin beslenmek, kaliteli ve uzun bir yaşam sürebilmeyi sağlar. Lif, vücutta yalnızca sindirim, kalp ve damar gibi alanlarda değil, aynı zamanda oluşabilecek iltihaplanmalara karşı da oldukça faydalıdır. Dolaylı olarak kansere yol açan maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca, lifli besinler vitamin ve mineraller bakımından da zengin içeriğe sahip olduklarından genel sağlığı korumak için oldukça faydalıdır. Suda Çözünen Lifli Besinler Suda çözünme özelliği olan lifler, bağırsaklara ulaştığında çözünerek jel kıvamında bir yapıya dönüşür. Jel kıvamındaki bu yapı, sindirim sisteminin çalışma hızını azaltarak aç kalma süresini uzatır. Çözünür özelliği olan lifler, kanda kolesterol seviyesini düzenler ve yemeklerden sonra kan şekeri dalgalanmalarını engeller. Bu besinler arasında: Tam Tahıllar: Tam tahıllı besinler, çözünür lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi, kahvaltılık olarak tüketildiğinde günlük lif ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Yulaf ile taze meyve tüketerek alınan lif miktarı artırılabilir. Meyveler: Portakal, greyfurt, kuru kayısı ve kuru erik, çözünür lif bakımından zengin içeriğe sahip olan meyveler arasında yer alır. Günlük bu meyvelerden 1 porsiyon kadar tüketmek, besin lifi ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Baklagiller: Fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller, günlük besin lifi ihtiyacını karşılamak için beslenme listesine eklenmelidir. Yarım su bardağı mercimek, nohut veya fasulye, neredeyse 3 tane meyve kadar lif içerir. Sebzeler: Suda çözünme özelliği olan sebzelerin sayısı oldukça azdır. Havuç, Brüksel lahanası ve brokoli bu sebzelere örnek olarak verilebilir. Suda Çözünebilen Diğer Lifli Besinler
Suda Çözünmeyen Lifli Besinler Sebzeler: Suda çözünmeyen ve lif bakımından oldukça zengin olan birçok sebze çeşidi bulunmaktadır. Şalgam, pancar, lahana, yeşil fasulye, salatalık, soğan, kereviz, patlıcan ve biber bu sebzelere örnek olarak verilebilir. Bu sebzeler yoluyla vücudun lif ihtiyacını karşılamak için sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Meyveler: Kabuklu ve çekirdekli olan çoğu meyve suda çözünmeyen lif içermektedir. Örneğin, elma ve elma kabuğu lif bakımından zengin olduğu için kabızlığa karşı önerilen bir besindir. Tahıllar: Çavdar, buğday kepeği ve esmer pirinç lif içeren besinler arasında yer alır. Suda Çözünmeyen Lif İçeren Diğer Besinler
|