Yumurta besin değeri, Yumurta denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası her bireyin, her türlü yemekte sıklıkla kullandığı bir besindir. Yapılan araştırmalara göre en kaliteli protein de yumurtada bulunmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu A, B, D, E gibi vitaminler yumurtada bol miktarda bulunmaktadır. Genel anlamda yumurtanın sarı kısmında vitamin ve yağlar bulunurken beyaz kısmında da protein vardır.
Yumurtanın bu özellikleri çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi içinde oldukça önem arz etmektedir. Bir adet yumurta ortalama 50 gr'dır.
- Enerji (Kkal): 75
- Protein (G): 6.25
- Yağ (G): 5.01
- Doymuş yağ (G): 1.55
- Tekli doymamış yağ (G): 1.91
- Çoklu doymamış yağ (G): 0.68
- Toplam karbonhidrat (G): 0.6
- Yağ asitleri (G): 4.33
- B6 Vitamini: 0.070
- Vitamin A (IU): 317.5
- Vitamin B12 (Mcg): 0.50
- Vitamin D (IU): 24.5
- Vitamin E (Mg): 0.70
- Kalsiyum (Mg): 25
- Demir (Mg): 0.72
- Magnezyum (Mg):5
- Bakır (Mg): 0.007
- İyot (Mg): 0.024
- Çinko (Mg):0.55
- Sodyum (Mg): 63
- Manganez (Mg): 0.012
- Biotin (Mcg):9.98
- Kolin (Mg):215.1
- Folat (Mcg): 23.5
- Niasin (Mg): 0.036
- Tiamin (Mg): 0.031
- Riboflavin (Mg): 0.254
- Kolesterol (Mg): 213
Görüldüğü üzere
yumurta besin değeri açısından oldukça önemli bir gıda maddesidir.
Her gün mutlaka en az 2 yumurta tüketmek bu onca vitamini ve dahasını kana karıştırarak dirençli ve sağlıklı bir bedene sahip olunmasına yardımcı olacaktır.