Tavuk Besin Değeri
Tavuk besin değerleri; Tavuk protein bakımından çok zengindir. Aynı zamanda da vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Tüm dünyada restoranların %90'dan fazlası tavuk yemekleri üzerinedir. Bu retoranlardaki siparişlerin yarıdan fazlası kızarmış tavuktur. Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli olan protein kaynağıdır.
Tavuk tüm dünyada çok yaygın kullanılır. Göğüs eti tavuğun diğer kısımlarına göre yağ içeriği daha düşük bir kısımdır.
Tavuk besin değerleri nelerdir?
Bir porsiyon yaklaşık 100 gramında: 100 gram tavuk eti yaklaşık 165 kaloridir. - Toplam yağ: 4 gram
- Doymuş yağ: 1 gram
- Trans yağ: 0 gram
- Sodyum: 74 mg
- Kolesterol: 85 mg
- Potasyum: 357 mg
- Vitamin A: 18 mg
- Vitamin C: 0 mg
- Toplam karbonhidrat: 0 gram
- Protein: 31 gram
Tavuk karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de gerekli olan B6 vitamini bakımından çok zengin bir besindir. Tavuk günlük olarak toplam B6 vitamini ihtiyacının yaklaşık %36'sını sağlar. Niasin veya B3 vitamininin toplam günlük ihtiyacının yaklaşık %72'sini sağlayabilir. Protein vücudun enerji elde etmesi ve sindirim sistemi, cilt ve sinirlerin düzgün işlemesi için gerekli bir besindir.
Tavuk etinin içinde bulunan selenyum, günlük ihtiyacımızın %40'ını sağlamaktadır.
Selenyumun özelliği serbest radikallerden vücudumuzu korumaktadır. Çünkü serbest radikaller direk olarak hücrelere saldırarak kanser oluşmasını sağlar. - Diş ve kemikleri sağlam olması, kasların kuvvetli olması ve onarılması için gerekli olan fosfor, tavuk etinde bol miktarda bulunmaktadır. Günlük ihtiyacımızın %36'sını karşılamaktadır. Fosfor ve B6 vitamini bir araya geldiğinde böbrek hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
- 100 gram tavuk etinde yaklaşık 350 mg kadar potasyum içerir. Ayrıca tavuk eti aminoasit ve çinko kaynağıdır.
- Tavuklarda en fazla yağ ve kalori içeren kısmı kesinlikle tavuğun derisidir. Tavuğun sağlıklı olması için ızgara ve haşlama tercih edilmelidir.
19.01.2024 20:23:30
Tavuk Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|