Probiyotik Besinler
Probiyotik besinler içeriğinde doğal olarak faydalı bakteriler bulunan besinlerin genel adlandırılmasıdır. İnsan vücudunda insana zarar veren ve fayda sağlayan olmak üzere iki çeşit bakteri bulunur. Zarar veren bakteriler hastalıklara neden olduklarından istenmezlerken probiyotik bakteriler vücudumuzda ve özellikle sindirim sistemimizde yaşayarak vücudumuz için gerekli olan bazı besinlerin üretilmesini sağlamakta veya kolaylaştırmaktadırlar.
Bağırsaklarımızda yer alan faydalı bakteriler ilaç kullanımı, ishal, yüksek ateş, fazla miktarda alkol tüketimi gibi etkilerle zaman zaman azalmaktadırlar. Bu durumda probiyotik besinler sindirim sistemimiz ve vücudumuz için ayrıca önem kazanmaktadırlar.
Probiyotik besinler nelerdir?
Doğal olarak yediğimiz yemeklerde probiyotik bakteriler bulunsa da bazı besinlerde özellikle yüksek oranda probiyotik bakteriler bulunmaktadır. - İçilebilen (Sıvı) Probiyotik besinler: Ayran, turşu suyu, kefir gibi içecekler içeriklerinde bol miktarda probiyotik bakteri bulundururlar. Sindirim sistemi düzeni için bu ürünlerden düzenli tüketmek çok faydalıdır. Tüketilen sıvı probiyotik besinlerin pastörize edilmemiş olması gerekmektedir, çünkü pastörizasyon işlemi besinlerin içerisindeki zararlı bakterilerin yanı sıra faydalı bakterilerinde ölümüne neden olmaktadır.
- Yenilebilen (Katı) Probiyotik besinler: süzme peynir, yoğurt, zeytin, turşu gibi besinler doğal probiyotik besinlerdir.
Özellikle yoğurt içeriğindeki aktif probiyotik bakteriler sayesinde sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayarak vücuda alınan gıdalardan maksimum faydalanılmasını sağlar.
Probiyotik besinlerin yan etkileri nelerdir?
Probiyotik besinlerin en belirgin özelliği gaz oluşuma sebep olmasıdır. Bu bakteriler vücudumuz için gereken besinleri parçalarken atık madde olarak gaz üretirler. Bazen biriken bu gaz şişkinlik ve karın ağrısı sorununa neden olabilmektedir. Aşırı probiyotik bakteri alımı sonrası bağırsağın doğal florasını bozulabilir ancak bu geçici bir durumdur.
Probiyotik besin yetersizliği
Probiyotik bakteriler mide asidine karşı duyarlı olduğundan bazen yiyeceklerle bağırsaklara kadar ulaşmayabilir. Veya dizanteri gibi bağırsak florasının çok önemli hasar gördüğü hastalıklar sebebiyle bağırsaklarda probiyotik bakteri ihtiyacı doğabilir. Bu durumda kişinin doktor tavsiyesi ile içinde probiyotik bakteriler bulunan kapsül içerisindeki gıda destek tabletlerinden kullanması gerekebilir. İçinde bulundukları kapsül sayesinde probiyotik bakteriler mide asidinden zarar görmeden bağırsaklara kadar ulaşabilirler.
19.01.2024 18:33:18
Probiyotik Besinler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Probiyotik Besinler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|