Mısır Besin Değeri
Mısır besin değeri, mısır buğdaygiller familyasına ait bir bitkidir. Boyları ise 1,5-2 metre arasında değişir. Bir mısır koçanının üzerinde ortalama 200 adet mısır tohumu bulunur. Tahıl grubundan bir besin olan mısır, besin değeri açısından yüksek değerlere sahiptir. B grubu vitaminler başta olmak üzere birçok minerale sahiptir. Örneğin bir bardak mısır bir ara öğün yerine geçecek değerdedir.
Mısırın anayurdu Güney Amerika'dır. Ancak mısır uygun iklim şartlarından dolayı Türkiye'nin de hemen hemen her bölgesinde yetiştirilse de en çok Akdeniz bölgesinin ılıman iklimini sever ve yetişir. Mısırın tazesi hem suda haşlanarak hem de odun ateşinde közlenerek yenilen faydalı bir besindir. Ayrıca mısırın patlatılış şeklide büyük küçük herkesin severek yediği bir atıştırmalıktır. Ayrıca mısırın kalorisi nasıl tüketildiğine de bağlıdır. Mısırdan nişasta, yağ, un, mısır gevreği ve mısır ekmeği de yapılarak gıda sektöründe kullanılır.
Mısırın faydaları, mısır, romatizma tedavisine yardımcıdır, idrar söktürücüdür. B1 vitamini, B5 vitamini, C vitamini, fosfor ve magnezyum deposudur. Mısır kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Mısır bitkisinde bulunan B12 vitamini ve folikasit sayesinde kansızlığı önler, sindirim sistemini temizler, kabızlığı iyi gelir. Ayrıca mısırdaki vitamin ve mineraller insülin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur.
100 gram mısır besin değeri- Karbonhidrat 20 gr.
- Protein 3 gr.
- Yağ 1 gr.
- Kolesterol 0 mg.
- Potasyum 120 mg.
- Kalsiyum 6 mg.
- Magnezyum 11 gr.
- Demir 1 mg.
- Ayrıca bir bardak haşlanmış mısırda 115 kalori
- Bir kavanoz haşlanmış mısırda 230 kalori
- 100 gram. Patlamış mısırda 410 kalori bulunmaktadır.
20.01.2024 13:22:32
Mısır Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|