Ispanak Besin Değeri

Ispanak besin değeri, yeşil yaprak sebzeler diğer yiyeceklere mukayese edildiğinde belki de en çok besin maddesini içeriyor, bilhassa kaloriye nispeten bakarsak. Vitamin ve mineral deposu ıspanak gözleri, kemikleri muhafaza etmek ve kanseri engellemek amaçlı kuvvetli bir besin. Tıp bilimi halen ıspanağın yepyeni yararlarını keşfetmekte.

Ispanak yemeği, A, C, E, K vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum içeriğine sahip bir yemektir. Anne öğünlerde, 6-8 yemek kaşığı denli tüketilmesi yeterlidir. Ispanağın faydalarına geçmeden öncesinde, besin değerlerine bir göz atalım.

Ispanağın Besin Değerleri Nelerdir?


180 gram pişirilmiş ıspanak (Bir servis tabağı) yalnızca 41 kaloridir. Kalorisine mukayese et besin maddeleri bakımından benzersiz zengin meydana gelen ıspanak gündelik A vitamini gereksiniminin %377'sini (Hemen hemen 4 sert) karşılamanızı olanağı sağlar.

180 gram ıspanakta 4.3 gram lif vardır. Bu da gündelik ihtiyacın %17'si demek. 180 gram pişmiş ıspanak bununla beraber günlük.
  • C vitamini gereksiniminin %29'unu
  • Kalsiyum gereksiniminin %24'ünü
  • Demir gereksiniminin %36'sını
  • Magnezyum gereksiniminin %39'unu
  • Potasyum gereksiniminin %24'ünü
  • Folik asit gereksiniminin (B9 vitamini) %66'sını
  • Riboflavin gereksiniminin (B2 vitamini) %25'ini
  • Tiamin gereksiniminin (B1 vitamini) %11'ini
  • B6 vitamini gereksiniminin %22'sini
  • K vitamini gereksiniminin %111'ini karşılamaktadır.
Ispanağın faydaları fazla yüksek besin değerleriyle orantılı olarak da epeyce fazla miktarda. Vücudun hemen hemen her sistemi amaçlı yararlı meydana gelen ıspanağın sağlığa ne türlü katkıda bulunduğuna beraber bakalım.

Anti-enflamatuvar ve Anti-kanser Nitelikleri Taşır: Ispanakta 12'den fazla miktarda flavonoid bileşeni vardır ve şunlar kuvvetli anti-enflamatuvar (İltihap önleyici) ve anti-kanser nitelikleri taşırlar. Medikal araştırmalar ıspanak alımının meme kanseri riskini düşürdüğünü göstermiştir.

Antioksidanlar Bakımından da Zengindir: Tıb bilimi oksidatif stresin fazla yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç ve yaşlanma benzeri çoğu sıhhat probleminde gösterişli meydana geldiğini göstermiştir. Antioksidanlar burada devreye girmekte ve oksidatif stresi azaltmaktadır.

3. Kemik Sağlığını Güçlendirir: K vitamini kemik sıhhatinin devam amaçlı mühimdir. Bir servis tabağı pişmiş ıspanak (Bir80 gram) ise gündelik ıspanak gereksiniminin 10 katından fazlasını karşılamaktadır. Ispanakta bulunan kalsiyum ve magnezyum benzeri diğer mineraller de kemik sağlığını desteklemektedir.

Mide ve Bağırsak Sağlığını Korur: Antioksidanlar DNA hasarını minimize ederek, kolon kanseri riskini azaltır. Beta-karoten ile folik asit ve C vitamininin varlığı bu yeşil sebzeyi mide ve bağırsak meselelerine karşı kuvvetli bir tabanca yapıyor.

Beyin Sağlığını Güçlendirir: Araştırmalar ıspanak benzeri yeşil yapraklı sebzelerin yaşa ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü önlediğini işaret etmektedir. O vakit, ıspanak yiyin ve beyninizi genç tutmaya destek eden bulmacaları çözmeye aynı ritimde devam edin.

Demir İçeriği: Demir bilhassa yükselen çocuklar ve adet (Regl) gören bayanlar amaçlı çok fazla mühimdir. Kırmızı ete yönelik ıspanak çok fazla ek olarak az kalori içermektedir. Aynı zamanda yağ ve kolesterol bulundurmamasıyla demir edinmek amaçlı güzel bir tercih olarak da göze çarpmaktadır. Demir hemoglobinin bir parçası olduğundan oksijenin bütün beden hücrelerin asıltiminde mühim bir oyun oynamaktadır.

Kalp Sıhhatine Katkıda Bulunur: Ispanağın bir başka yararı kalp sıhhatine iyi gelmesidir. Ispanak bedendeki özgür kökten miktarını düşürmeye destek eden A ve C vitaminleri (Bununla beraber antioksidanlar) bakımından muhteşem bir kaynaktır. Antioksidanlar kolesterolü oksitlenmekten korurlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: A vitamini solunum yollarındaki ve bağırsaklardaki muköz membranları korumada çok fazla mühim bir oyun üstlenir. Lenfosit denen akyuvar hücreleri enfeksiyonlarla savaşmak amaçlı A vitaminine gereksinim duyarlar. Bir tabak ıspanak (180 gram) gündelik A vitamini gereksiniminin %337'sini giderir.
20.01.2024 03:14:13
Ispanak Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ispanak Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ispanak Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, ...
Devamını Oku

Pastırma Besin Değeri

Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründü...
Devamını Oku

Amino Asit İçeren Besinler

Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengi...
Devamını Oku

Besin Çeşitleri

Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin madde...
Devamını Oku

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur

Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmes...
Devamını Oku

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özell...
Devamını Oku

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler

Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonras...
Devamını Oku

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düş...
Devamını Oku

Besinlerdeki Asitler

Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki ...
Devamını Oku

Çökelek Besin Değeri

Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda pr...
Devamını Oku

Lifli Besinler

Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür v...
Devamını Oku

Besin Piramidi

Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi...
Devamını Oku

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı zaman dü...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildiğin...
Devamını Oku

Burger King Besin Değerleri

Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori değer...
Devamını Oku

Palamut Besin Değeri

Palamut Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça büyük ve k...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pir...
Devamını Oku

Kuruyemiş Besin Değerleri

Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla ...
Devamını Oku

Fosfor İçeren Besinler

Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer a...
Devamını Oku

Fasulye Besin Değeri

Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024