Buğday Besin Değeri, buğday tahıl grubunda yer alan küçük tohumları olan başaklı önemli temel besin maddesidir. Genellikle karasal iklimi benimser. Türkiye'nin iklimi ve toprak türleri buğday tarımına uygundur. Özellikleİç Anadolu Bölgesi buğday üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Besin değeri önem teşkil eden bu tahıl, çimlenme döneminde bol yağış ister, olgunlaşma ve hasat döneminde ise güneşe ihtiyaç duyar.
Buğday öğütülerek birçok alanda kullanılır. Sofraların vazgeçilmezi bulgur pilavları her yörede ana öğün olarak yapılmaktadır. İnce halde öğütülüp toz haline getirilmesiyle un, yem sanayi, pastacılık, yiyecek içecek alanlarında günlük tüketilen ekmek ve benzeri gıdaların yapımında kullanılmaktadır.