Besin Zehirlenmesi

Besin zehirlenmesi, Kimi zaman sindirim sistemimizle alakalı olan bulantı kusma, karın ağrısı, ishal, kramp oluşumu gibi pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilecek sıkıntılar gözlenir. Eğer görülen bu tip sıkıntılar son 1 ay içerisinde bir mikroorganizma veya zehir bulaşmış olan bir besinin tüketilmesi neticesinde görülüyorsa bu rahatsızlığa besin zehirlenmesi denilmektedir.

Besin zehirlenmesi olarak adlandırılan olay belirli bir mekânda pek çok bireyi etkileyebilir veya salgınlar biçiminde görülebilmektedir. Kimi zamanda tek bir bireyin tükettiği besin neticesinde zehirlenmesiyle oluşur. Dünya genelinde çok fazla karşılaşılan ciddi bir problemdir. Hastalığın seviyesi zehirlenmeye sebep olan mikroorganizmanın türüne göre farklılık göstermektedir. Genel olarak hafif seyir gösteren bir rahatsızlıktır. Besin zehirlenmesi bebeklerde veya yaşlı bireylerde görülüyorsa daha ağır seyir göstermektedir hatta ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Çünkü bu bireylerin vücutlarında var olan sıvı miktarı yetişkin kişilere göre daha düşük seviyededir.

Besin Zehirlenmesine Sebep Olan Etmenler


Besin zehirlenmesine sebep olan mikroorganizmalar bakterilerdir. Bu bakteriler en rahat oda ısısında çoğalırlar ve yaşamlarını sürdürürler. Bu sebeple besinler hazırlanırken bu besinlerin yüksek ısıda ve homojen bir biçimde pişirilmesi gerekmektedir. Eşit bir biçimde pişirme yapabilmek için kızartma yöntemini kullanmak yerine fırın ve mikrodalga fırınlar ya da düdüklü tencere kullanılması önerilmektedir.

Bu bakteriler yüksek ısılarda ölebileceği gibi düşük ısılarda da çoğalmazlar ve dolayısıyla besin zehirlenmelerine sebep olmazlar. Bu sebeple +4'nin altındaki ısı seviyesinde besinleri muhafaza ederek ve gerek görülürse derin dondurucu kullanılarak bu bakterilerin üreme ortamı önlenmiş olur. Bu biçimde saklama en uygun olan yöntemdir. Fakat son kullanma tarihlerine çok özen göstermek gerekir. Nemin fazla olması bakteri üremesine yardımcı olmaktadır. Bu sebeple nemli ortamlarda gıda saklamamaya özen göstermeliyiz.

Besin Zehirlenmesi Türleri Nelerdir?


Besin zehirlenmesi türleri içerisinde en çok rastlananı stafilokok bakterilerin sebep olduğu zehirlenmelerdir. Sıklıkla et, süt ve sütten elde edilen ürünlerde, salatalarda karşılaşılmaktadır. Bu gıdalar tüketildikten yaklaşık 2-3 saat sonra görülmektedir. Kendini göstermeye başladığı andan itibaren kusma gibi bir sonuçla karşılaşılır. Bunun sebebi vücut zehri bir an önce dışarı atmaya çalışır. Ağır biçimde seyreden bir zehirlenme türü değildir. En fazla birkaç gün içerisinde hasta kendine gelip eski haline dönmektedir.

Diğer bir zehirlenme de shigella adı verilen bakterilerin sebep olduğu besin zehirlenmesidir. Bu tür zehirlenme de et, süt ve salata gibi gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kendini gösterme süreci 1-2 gündür. Belirtileri ise kusma başta olmak üzere ateş yükselmesi, kramp biçiminde karın ağrılarının da ziyade ishalde kan oluşumu gözlenmektedir. Hastalığın tam olarak iyileşme süreci 1-2 haftayı bulabilmektedir.

En mühim ve ölümcül olma gibi bir risk taşıyan zehirlenme ise clostridium botilinum bakterisinin sebep olduğu zehirlenmedir. Ciddi olmasının sebebi bakteriler içinde en öldürücü ve etkili zehre sahip olan bakteri budur. O kadar ki bu zehrin birkaç kilogramı ile dünya üzerinde yaşayan bütün insanların ölebileceği düşünülmektedir. Hava almayan ortamlarda üremeyi tercih ettiği için konserve yiyeceklerde çok sık görülen bir zehirlenme türüdür. Bundan ziyade et, meyve, sebze gibi pek çok besin de bulunabilmektedir. Kendini göstermesi 2-3 gün olabilmektedir. Sinir sistemini etkileyerek felç yapmaktadır veyahut ölüme sebep olabilmektedir. Ayrıca solunum sıkıntısına da sebep olabilmektedir.

Bir diğer zehirlenme türü de pirinçten dolayı gerçekleşen zehirlenmedir. Bu besin zehirlenmesine bacillus cereus adı verilen bakterisi neden olmaktadır. Belirtisi kusmadır. Bu süreç 3-5 saat gibi bir süredir.
20.01.2024 17:13:08
Besin Zehirlenmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besin Zehirlenmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Besin Zehirlenmesi"
Merhaba arkadaşlar. Geçenlerde ablamla birlikte bir restoranta gittik. Yemekleri çok güzeldi ama temizliğinden şüpheliyim. Eve geldikten bir iki saat sonra karnım ağrımaya başladı. İshal başladı sonrada miğdemde çok iyi değil. Besin zehirlenmesi tam olarak ne zaman belirti vermeye başlar? Acaba yediklerimde mi sorun bilemiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Sevgi . 28.10.2018 21:00:05

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, ...
Devamını Oku

Pastırma Besin Değeri

Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründü...
Devamını Oku

Amino Asit İçeren Besinler

Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengi...
Devamını Oku

Besin Çeşitleri

Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin madde...
Devamını Oku

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur

Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmes...
Devamını Oku

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özell...
Devamını Oku

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler

Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonras...
Devamını Oku

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düş...
Devamını Oku

Besinlerdeki Asitler

Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki ...
Devamını Oku

Çökelek Besin Değeri

Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda pr...
Devamını Oku

Lifli Besinler

Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür v...
Devamını Oku

Besin Piramidi

Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi...
Devamını Oku

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı zaman dü...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildiğin...
Devamını Oku

Burger King Besin Değerleri

Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori değer...
Devamını Oku

Palamut Besin Değeri

Palamut Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça büyük ve k...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pir...
Devamını Oku

Kuruyemiş Besin Değerleri

Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla ...
Devamını Oku

Fosfor İçeren Besinler

Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer a...
Devamını Oku

Fasulye Besin Değeri

Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024