Besin Maddeleri

Besin Maddeleri, canlılar tarafından tüketilen gıda maddeleri farklı biçimlerde sınıflandırılır. Yapılarına göre ve görevine göre sınıflandırılır. Onlarda kendi aralarında gruplandırılır. Görevine göre gıda maddelerin de güç verici besinler yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir. Yapıcı ve onarıcı besinler de canlının yıpranan bölümlerinin onarımında ve yeni göze yapımında kullanılır.
Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madensel maddeler ve Su'dur. Düzenleyici besin maddelerinde ise gözedeki metabolik olayların düzen girmesinde rol oynar. Bunlar vitaminler, madensel maddeler, proteinler ve sudur.

Yapılarına göre gıdalarda ise organik gıda maddeleri


Proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerdir. İnorganik gıda maddeleri; su ve madensel maddelerdir. Birincisi karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, isminden de anlaşılacağı gibi karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından ortaya çıkmıştır. Karbonun simgesi C, hidrojenin simgesi H ve oksijenin simgesi ise O'dur. Karbonhidratlar bütün hareketli gözeler de bulunur ve çok mühim enerji kaynağıdır.

1) Karbonhidratlar içindeki glikoz sayısına göre farklı gruplara ayrılabilirler

  • Monosakkaritler; sindirime uğramadan direkt olarak kana geçerler.
  • Disakkaritler ise 2 monosakkaritin beraber glikozit bağı oluşturarak ortaya çıkardıkları karbonhidratlardır.
Bu birleşme esnasında su ortaya çıktığı için bu duruma dehidrasyon birleşimi denir.
Disakkaritler ancak sindirilerek göze zarından difüzyonla gidebilir. Polisakkaritler, fazla sayıda şekerin dehidrasyon birleşimi sonucu, glikozit bağları oluşturarak birleşmesini sağlar. Bir polisakkaritin içinde kaç adet monosakkarit kullanılmışsa, tepkime sonucu bunun bir eksiği kadar su açığa çıkar.

2) Proteinlerdir. Proteinlerin içerisinde hidrojen, karbon, oksijen, azot ve bunlara ilave olarak da bazılarında fosfor ve kükürtte vardır. Bunların simgeleri ise hidrojen H, karbon C, oksijen O, azot N, fosfor P ve kükürt ise S ile gösterilmektedir. Proteinin moleküllerinde en çok olarak yirmi amino asit bulanabilir.

3) Yağlar. Yağların diğer adı ise lipidlerdir. Yağlardan fosfolipidler, göze zarının içine karışır. Steroidler zarların içine karıştığı gibi metabolizmayı da düzenlemede yer alır. Steroidler farklı vitamin ve hormonların birleşiminde kullanılır. Hayvansal lipidler genel olarak doymuş olup, serttir. Bitkisel lipidler ise genel olarak sert olmayıp yani sıvı olup, doymamıştır. Bitkisel lipidler fazla sıcaklık ve basınç altında hidrojen ile doyurulursa sertleşir ve margarinler oluşmuş olur. Dördüncü olarak da vitaminler vardır. Vitaminler sindirilmesi zordur ve direk kana karışırlar. İnorganik yapılı olmamalarına rağmen, canlılara güç verici olarak kullanılmazlar.

Vitaminler İki Kısıma Ayrılırlar, Yağda eriyen, suda eriyen vitaminler şeklinde gruplandırılır.
  • Yağda eriyen vitaminler içerisinde E, A, K ve D vitaminleridir. Bu sınıfa ait vitaminlerin çoğu karaciğere depolanır.
  • Suda eriyen vitaminler ise C ve B vitaminleridir. Bu sınıftaki vitaminlerin fazlası ise depolanmaz dışarıya atılır.
4) Madensel Tuzlar, diğer adı minerallerdir. Vücutta fazla da olmasa on beş kadar madensel tuza kesinlikle ihtiyaç hissedilir. Madensel tuzların organizma içindeki işlevleri üç tane başlık altında inceleyebiliriz.

Vücut yapısındaki birçok enzimin ve hemoglobin gibi moleküllerin içine karışırlar

  • Bunlar demir ve fosfor gibi elementlerdir.
  • Kemiklerin ve dişlerin olağan olarak büyümesini sağlarlar. Bunlar için önemli olan madensel maddeler, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdur.
  • Vücut ve göze sıvısının osmotik basıncını düzene sokarlar. Bunlardan göze içi sıvıda sodyum, klor, göze dışı sıvıda potasyum, magnezyum ve fosfor bulunur.
5) Su. Organizmanın çok fazla gereksinim duyduğu maddelerden bir tanesidir. Kimyasal tepkimeler sulu bir mekânda ortaya çıkar. Su iyi bir çözücü olduğu sebebiyle gıdaların hazmın da bir yerden bir yere götürülmesinde, emilmesinde fazla kalanların dışarıya atılmasında kullanılmaktadır. Vücut sıcaklığının çoğu yeniden su ile dışarıya atılır.
20.01.2024 13:02:12
Besin Maddeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besin Maddeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besin Maddeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, ...
Devamını Oku

Pastırma Besin Değeri

Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründü...
Devamını Oku

Amino Asit İçeren Besinler

Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengi...
Devamını Oku

Besin Çeşitleri

Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin madde...
Devamını Oku

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur

Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmes...
Devamını Oku

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özell...
Devamını Oku

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler

Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonras...
Devamını Oku

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düş...
Devamını Oku

Besinlerdeki Asitler

Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki ...
Devamını Oku

Çökelek Besin Değeri

Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda pr...
Devamını Oku

Lifli Besinler

Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür v...
Devamını Oku

Besin Piramidi

Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi...
Devamını Oku

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı zaman dü...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildiğin...
Devamını Oku

Burger King Besin Değerleri

Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori değer...
Devamını Oku

Palamut Besin Değeri

Palamut Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça büyük ve k...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pir...
Devamını Oku

Kuruyemiş Besin Değerleri

Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla ...
Devamını Oku

Fosfor İçeren Besinler

Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer a...
Devamını Oku

Fasulye Besin Değeri

Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024