Barbunya besin değeri; 500 gram barbunya içeriğinde 5 mg A vitamini, 120 mg sodyum, 715 mg kalsiyum, 81 mg demir, 124,5 gram lif, 22,5 mg C vitamini ve 117,90 gram protein bulundurmaktadır.
Barbunya, esmer bir fasulye çeşididir. Tam bir vitamin deposudur. İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan barbunya, içerisinde bol miktarda demir, çinko, karbonhidrat, kalsiyum cilt ve hücrelerimiz için çok faydalı olan E vitamini, ayrıca A, C ve K9 vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır.
Aynı zamanda içerisinde lif içermektedir. Protein açısından da çok zengindir. Barbunya, kuru ise en az bir gün önceden ıslatılmalı ve su döküldükten sonra yıkanıp haşlanmalıdır. Bu işlem barbunyada kalan tarımsal atıkların atılmasını sağlayacaktır.
Barbunya besin değerini arttırmak için pişirme yöntemleri büyük önem taşımaktadır. Taze barbunya pişirilirken 10 dakika pişirdikten sonra ilk suyu dökmek sağlık açısından son derece önemlidir. Ayrıca barbunya pişirilirken limon veya limon suyu katılmamalıdır. Servisten hemen önce katılması sağlık ve lezzet açısından daha iyi olacaktır.
Barbunya besin değeri; içeriğinde bulundurduğu vitamin, lif ve mineral açısından oldukça sağlıklı bir besindir. Barbunya protein açısından et kadar değerlidir. Bazı hastalar kırmızı et tüketemezler ve etten alacakları proteini, barbunya yiyerek karşılayabilirler. Barbunyanın içerisinde bulundurduğu posa kansere karşıda bir kalkandır. Kalp hastalarının da barbunyanın içeriğinde bulundurduğu besin değerlerinden kaynaklı mutlaka yemeleri tavsiye edilmektedir.
Barbunya faydaları nelerdir?
- Vücudumuzun zihinsel ve fiziksel yorgunluğunu alarak zindelik verir.
- Barbunya bol posalı olduğundan, bağırsak kanserine karşı önleyici etkisi vardır.
- Yıpranan hücreleri yiyerek, onarır ve yaşlanmayı geciktirir.
- Böbrek hastalığını önler. Böbrek kum ve taşlarını dökmekte yardımcı olmaktadır.
- Şeker hastalarında kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmediği için, uzun süre tok tutmak amaçlı tavsiye edilmektedir. Ayrıca hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde oldukça önemli bir etkisi vardır.
- İçerisinde bol miktarda bulunan E vitamini pürüzsüz bir cilt için birebir bir besindir.
- Barbunyada bulunan çinko cilt lekelerini giderir ve oluşmasını engellemektedir.
- Bol maydanozlu bir salata ile tüketildiğinde demir emilimini hızlandırdığı için kansızlığa fayda sağlamaktadır.
- Romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelmektedir.
- Zehirlenmelerden sonra tüketilir ise iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Çocuklarda kemik gelişimini desteklemek, büyüklerde ise kemik erimesini engellemek için oldukça etkilidir.
- Kalp krizi geçirme riskini azaltır ve kalp çarpıntısına iyi gelmektedir.
Barbunya besin değeri; az yağla yüksek protein içermektedir. Barbunya içerisinde birçok mineral bulundurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de demirdir. İçerisindeki demirden faydalanmak için barbunya ile C vitaminli besinlerde tüketilmesi gerekmektedir. Böylelikle vücuttaki yeni kanser oluşumlarını engellemektedir.