Antioksidan Besinler

Antioksidan Besinler, Antioksidan, yağların oksidasyonunu sağlayan maddeye verilen isimdir. Özellikle oksitlenme ve serbest radikallerin oluşmasına neden olmaktadır. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek hücrelere zarar vermelerini önlemektedir. Bu özellikleri ile hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak oluşma riskini azaltıp, hücre yıkımını azaltırlar böylelikle daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir yaşam sağlar.
Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunmaktadır. Bunların birçoğu, soğan ile elmadaki kuersetin ve çayda bulunan epigallokateşin gibi flavonoid maddelerdir. Bu antioksidanların sağlığa karşı faydaları konusunda pek çok bilimsel çalışma yürütülmektedir. Oksidasyon, DNA'ya, kansere yol açabilecek şekilde zarar verir ve çoklu doymamış yağ asitlerini kalp krizi ve felçlere neden olabilecek şekle dönüştürebilmektedir. Antioksidan tüketiminin arttırılması, kansere ve kalp hastalığına karşı koruyucu bir etki gösterebilmektedir. Antioksidanlar, serbest radikal hasarına karşı vücudumuzun ilk savunma hattıdır ve sağlığın korunması açısından önemlidir. Antioksidan ihtiyacı, serbest radikallere maruz kalma oranı arttıkça çok daha kritik bir duruma gelebilmektedir.
  • Hava ve çevre kirliliği,
  • Sigara kullanımı,
  • İlaçlar,
  • Hastalıklar ve stres,
Serbest radikallere maruz kalma riskini arttırmaktadır. Oksidatif streste pek çok faktör etkili olduğundan dolayı, duyarlılığın bireysel olarak değerlendirilmesi önemli olmaktadır.

Antioksidan Besinler: Hücreleri ve organ sistemlerini re aktif oksijen türlerine karşı korumak için insanlarda ileri ve karmaşık bir antioksidan koruma sistemi bulunmaktadır. Bu sistem, serbest radikalleri etkisiz duruma getirmek için karşılıklı ve sinerjik olarak çalışan iç ve dış kaynaklı çeşitli bileşenler içermektedir. Bu bileşenler arasında tokoferol ve tokotrienoller (E vitamini), askorbik asit (C vitamini), karotenoidler ve düşük molekül ağırlığı olan bileşikler (Glutatyon ve lioik asit) gibi besin ögesi kaynaklı antioksidanlar da bulunmaktadır.

Böğürtlen: Meyvenin içeriğinde bulunan antosiyanidin ve elastin, vücudu kanser hücrelerinin oluşumuna karşı korur iken, var olan enfeksiyon durumlarında bağışıklık hücrelerini güçlendirmektedir.

Brokoli: Karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasının içerisinde bulunduğu turpgiller içerisinde indol ve beta karoten içermektedir. Bu iki flavonoid, bu sebzeleri özellik ile akciğer, rahim, meme kanseri karşıtı haline getirir iken kalp ve göz sağlığı için da ayrıca çok sağlıklıdır.

Domates: İçerisindeki likopin, prostat, akciğer, kolon ve göğüs kanserinin tedavisinde etkilidir. Domatesin içeriğinde bağışıklık sistemini güçlendiren glutatyon da vardır.

Kırmızı üzüm: İçerisinde bulunan, resveratrol ve quarcetin, serbest radikalleri uzaklaştırıp, damarların sertleşme ve tıkanmasını önleyecek en güçlü antioksidanlardan bir tanesidir.

Yeşil çay: Tanin flavonoidi, kalp krizi, damar sertliği ve birçok kanser çeşidine karşı koruyucudur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

Tam tahıllar: Kolon, karaciğer, göğüs kanseri, cilt hastalıkları, Alzheimer ve artrite karşı yararlı besinlerdendir. B vitamini ve posa açısından zengin tam tahıl kaynakları, sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Bunlar, vücudun savunma sistemini güçlendiren besinlerdir.

Havuç: Havuç ve turuncu renkli meyve ve sebzeler beta karoten bakımından zengindirler. Beta karoten, özellikle kanser hücreleriyle savaşta etkin rol oynamaktadır.

Sarımsak: Sarımsak ve soğan dilimleri sülfürlü bileşikler içermektedir. Bu mucizevi yiyecekler çiğneme, ezme yoluyla ortaya çıkarak hem birçok kanser çeşidine ve enfeksiyona karşı koruyup hem de kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmektedir.

Ispanak: Özellik ile katarakt ve yaşa bağlı göz dokularında meydana gelen hasara karşı en güçlü savaşçılardan bir tanesidir. Hem kalp damar hastalıkları hem de birçok kanser türü ile ilgili yapılan araştırmalar da ıspanağın faydalarını gözler önüne sermektedir.
23.01.2024 06:18:50
Antioksidan Besinler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antioksidan Besinler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Antioksidan Besinler"
Merhabalar. Ben 25 yaşında ve spor ile uğraşan bir bayanım. Spor yapmama rağmen maalesef sigara tüketimin var. O yüzden vücutta toksin birikiyor. Sadece bu değil tabi yediğimiz yiyeceklerde bile toksin var. Sizden ricam bu toksinlerden kurtulmak için Antioksidan besinlerden bahsedermisiniz. Teşekkür ederim.
Aysunay . 05.11.2018 10:55:11

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, ...
Devamını Oku

Pastırma Besin Değeri

Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründü...
Devamını Oku

Amino Asit İçeren Besinler

Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengi...
Devamını Oku

Besin Çeşitleri

Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin madde...
Devamını Oku

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur

Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmes...
Devamını Oku

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özell...
Devamını Oku

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler

Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonras...
Devamını Oku

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düş...
Devamını Oku

Besinlerdeki Asitler

Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki ...
Devamını Oku

Çökelek Besin Değeri

Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda pr...
Devamını Oku

Lifli Besinler

Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür v...
Devamını Oku

Besin Piramidi

Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi...
Devamını Oku

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı zaman dü...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildiğin...
Devamını Oku

Burger King Besin Değerleri

Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori değer...
Devamını Oku

Palamut Besin Değeri

Palamut Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça büyük ve k...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pir...
Devamını Oku

Kuruyemiş Besin Değerleri

Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla ...
Devamını Oku

Fosfor İçeren Besinler

Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer a...
Devamını Oku

Fasulye Besin Değeri

Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024