A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur
A vitamini hangi besinlerde bulunur, A vitamini doğal olarak iki farklı şekilde meydana gelir. Yağda eriyen bir maddedir. Sadece hayvansal gıda besinlerinde bulunan hazır besin maddesine retinol denir. A vitamini karaciğer, yumurta, süt, balık, balık yağı, tereyağı gibi besinlerde bulunan vitamin çeşididir. Temel olarak bitkilerde bulunmaz. Ama bazı bitkilerdeki renk maddeleri vücudumuzda A vitaminine dönüşür.
A vitamini hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Ama bazı durumlarda bitkisel kaynaklar A vitaminine dönüştürülemez. Vücudun ihtiyacı olan miktarda A vitaminini sağlamakta yetersiz kalabilirler. A vitamini cilt, diş, kemik ve dokuların korunmasında oldukça önemli bir vitamindir. A vitamini düşük ışıkta görme kabiliyetini geliştirir. A vitamini göz sağlığını oldukça korur. A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, az ışıkta görme sorunları, ışık değişimlerinde gözün yavaş tepki vermesi gibi belirtiler olur. Ayrıca aşırı cilt kuruluğu, kemiklerin ve dişlerin zayıflaması ve enjeksiyonlara karşı vücudun zayıflaması gibi belirtileri de vardır. Yaşlılığa bağlı olarak oluşan makula hastalığı A vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. A vitamini başta kolon kanseri olmak üzere akciğer kanseri ve diğer kanser tiplerine yakalanma riskini azaltır. A vitamini eksikliği düzenli olarak alkol tüketen insanlarda, bağırsak, mide veya diğer sindirim sistemi sorunu olan insanlarda, pankreas rahatsızlığı olan insanlarda A vitamini eksikliği görülür. A vitaminini normalden daha fazla almak karaciğer problemlerine, kemiklerin zayıflamasına ve doğum kusurlarına neden olabilir.
Yine A vitamini fazlalığı kemikleri olumsuz etkiler ve kırılganlığı arttırır. A vitamini karaciğerde depolanır. A vitamini çok önemli bir vitamindir. A vitamininin diğer adı ise Beta karoten'dir.
A vitamini bulunan bitkisel gıdalar- Ciğer ezmesi,
- Keçi sütü,
- İnek sütü,
- Karides,
- Yumurta,
- Somon balığı,
- Peynir,
- Yoğurt,
- Sardalya balığı,
- Tuna,
- Tavuk gibi besinlerde bulunur.
A vitamini bulunan bitkisel gıdalar şunlardır- Tatlı patates, havuç, ıspanak,
- Kale, şalgam, pazı,
- Kabak, hardal yeşilliği, mercimek,
- Kavun, papatya, kırmızı biber,
- Domates, pırasa, greyfurt,
- Bezelye, kuşkonmaz, karpuz,
- Yeşil fasulye, kayısı, bürüksel lahanası,
- Maydanoz, brokoli gibi besinlerde bulunur.
A vitamini eksikliği görülen risk grupları
Eğer hayvansal gıdalar tüketilmiyorsa, A vitaminini karşılamak için günde en az 5 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebze veya turuncu / sarı renkte sebze ve meyve tüketmek gerekir. Vücudun yağı işlemesine engel olan bir rahatsızlığı bulunanlar A vitamini eksikliği yaşayabilirler.
A vitamini eksikliğinde görülen belirtileri nelerdir?- Gece görmeme,
- Gece görüşünün azalması,
- Gözde kuruluk,
- Gözde iltihaplanmalar,
- Korneada iltihaplanma,
- Ciltte kuruluk,
- Solunum yolu enfeksiyonları,
- İdrar yolunda enfeksiyonlar,
- Çocuklarda büyümenin yavaşlaması gibi belirtiler görülür.
21.01.2024 14:52:26
A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|