Besinlerdeki Asitler

Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki maddelerin yapısında asit veya baz yer almaktadır. Bazı asit ve bazlar ise yenilen sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Hatta bazı asit ve bazların eksik olduğu zaman canlı vücudunda birtakım hastalıklar oluşur.
Folik asit eksik olduğu zaman aneminin meydana gelmesi gibi.

Önemli olan asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanlar


Formik asit, bakterilere küf ve mayalara etkisi vardır. Mikrobik bozunmanın önüne geçmek için gıdalarda koruyucu şeklinde kullanılır. Karınca salgısında bol oranda yer alır. Asetik asit, sirke asidi şeklinde bilinir asetik asidin %5 ve 8'lik çözeltisi sirke şeklinde kullanılır. Asetik asit birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Tahriş edici kokuya sahip olan bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu, yeni oluşmuş olan yaralarda kan dindirici şeklinde kullanılır.

Sorbik asit, küf ve mayaların gelişmesinin önüne geçer. Bu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu şeklinde kullanılır. Kokusu, lezzeti bulunmamaktadır. Sülfürik asit, endüstride kullanılan en önemli olan asit ve dünyada en fazla imal edilen kimyasallardan birisidir. SO2 kullanılarak kontak Metodu denilen bir metotla üretilir. Endüstride birçok alanda kullanılan bu asit, özellikle gübre üretiminde, amonyum sülfat üretiminde, patlayıcı imalatında, boya sanayinde, petrokimya sanayinde kullanılmaktadır.

Benzoik asit, beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Gıdalarda mikrobik bozunmanın önüne geçmek için kullanılır. En fazla kullanıldığı yerler, meyve suyu, marmelat, reçel, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri olan ürünlerdir. Benzoik asit, birçok bitkinin yaprak, kabuk ve meyvelerinde yer alır. Benzoik asit, çoğunlukla sodyum tuzu şeklinde kullanılır. Konulduğu gıdanın tadında değişiklik yaratır. Folik asit, yaşayan bütün hayvan ve bitki dokularında az miktarda da olsa yer alır.

Folik asit en fazla koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda şeklinde kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde yer alır. Biftek, hububat, sebzeler, domates, peynir ve sütte az oranda. Folik asit eksik olduğu zaman vücutta anemi meydana gelir. Hidrojen sülfür, renksiz olan bir gazdır. Kokmuş yumurtayı anımsatan bir kokusu bulunmaktadır. Fazla zehirlidir. Uzun vakit solunduğu zaman insanı öldürebilir. Havada seyreltik olarak yer aldığı zaman yorgunluk ve baş ağrısı oluşur.

Nitrik asit, dinamit imalatında kullanılır. Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin oluşur. Ayrıca nitrik asit NH4NO3 içeren gübrelerin imalatında kullanılır. Fosforik asit, saf olan fosforik asit, renksiz kristaller halinde olan bir katıdır. Fosforik asit, en fazla, fosfatlı gübrelerin imalatında ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Hidroflorik asit, yüksek oktanlı olan benzin imalatında, sentetik kriyolit imalatında kullanılır. Ayrıca hidroflorik asit, camların üstüne şekil yapmak için kullanılır. Bunu yapmak için, ilk olarak cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır. Daha sonra parafinin üstüne bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı ya da çözeltisi tatbik edilir. Camdaki parafinin temizlenmesinin ardından camda yalnızca sabit olan şekiller kalır.

Sodyum hidroksit, beyaz renkte nem çekici olan bir maddedir. Su da kolay bir şekilde çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti meydana getirir. İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Sodyum hidroksit, laboratuvarda CO2 şeklindeki asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride birçok kimyasal maddenin imalatında, yapay ipek, sabun, kâğıt, boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır. Potasyum hidroksit, endüstride Arap sabunu imalatında, pillerde elektrolit olarak ve gübre imalatında kullanılır. Kalsiyum hidroksit, beyaz bir toz olup, suda hamurumsu olan bir görünüş alır. Sönmemiş kirece su konulmasıyla oluşur. Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır.
20.01.2024 03:43:38
Besinlerdeki Asitler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besinlerdeki Asitler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besinlerdeki Asitler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur

Keratin Hangi Besinlerde Bulunur, Keratin son zamanlarda en popüler araştırma konularından biridir. Özellikle saç bakımında adını çok fazla andıran keratin, ...
Devamını Oku

Pastırma Besin Değeri

Pastırma Besin Değeri, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği dönemlerden kalma, etin kokmaması için kullanılan yöntemlerle hazırlanan en popüler üründü...
Devamını Oku

Amino Asit İçeren Besinler

Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengi...
Devamını Oku

Besin Çeşitleri

Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin madde...
Devamını Oku

Bakır Hangi Besinlerde Bulunur

Bakır hangi besinlerde bulunur, Bakır vücudumuzdaki en önemli antioksidan enzimlerinfen biri olan süperokside dismutase adlı enzimin işlevini gerçekleştirmes...
Devamını Oku

Kolajen İçeren Besinler

Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özell...
Devamını Oku

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler

Bebeklere kilo aldıran besinler, bebekler doğdukları andan itibaren gelişmeye elverişli yaratılmıştır. Öncelikli olarak anne sütüyle beslenirken; daha sonras...
Devamını Oku

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler, Hamilelik döneminin ilk öğrenildiği aylarında anne sevincinden dolayı pek fazla bebeğin kilo ve sağlık telaşına düş...
Devamını Oku

Çökelek Besin Değeri

Çökelek besin değeri: Çökelek hemen hemen her kahvaltıda bulunan bir besindir. Birçok kişinin severek tereyağı eşliğinde tükettiği çökelek yüksek miktarda pr...
Devamını Oku

Lifli Besinler

Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür v...
Devamını Oku

Besin Piramidi

Besin piramiti, Gün içinde vücudumuza gerekli olan besin gruplarının alınmasına verilen isimdir. İnsanlar bulundukları cağrafik koşullara göre besin piramidi...
Devamını Oku

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin Hormonu İçeren Besinler, leptin hormonun görevi iştahı azaltarak vücutta yağ yakan hücreleri harekete geçirmektir. Vücut çok fazla aç kaldığı zaman dü...
Devamını Oku

Ciğer Besin Değeri

Ciğer Besin Değeri, denildiği zaman en besleyici besinler arasında yer alır. Büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının ciğeri gıda olarak tüketildiğin...
Devamını Oku

Burger King Besin Değerleri

Burger king besin değerleri, Burger King harika bir lezzete sahip diğer taraftan da iştahını kontrol edemeyenler için oldukça tehlikeli bir kalori değer...
Devamını Oku

Palamut Besin Değeri

Palamut Besin Değeri Sarda sarda), Özellikle sıcak ve ılık denizlerde hem açıkta hem de kıyı kesimlerde yaşayan kemikli bir balık türüdür. Oldukça büyük ve k...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pir...
Devamını Oku

Kuruyemiş Besin Değerleri

Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla ...
Devamını Oku

Fosfor İçeren Besinler

Fosfor içeren besinler, Fosfor vücuttaki hücrelerin enerjisinin sağlayan ve moleküllerin yapılmasında gerekli olan, ihtiyaç duyulan mineraller arasında yer a...
Devamını Oku

Fasulye Besin Değeri

Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakl...
Devamını Oku

Madensel Besinler

Madensel besinler; insan vücudunun yüzde 5 ile 6'sı madensel maddelerden oluşmaktadır. Çoğunluk olarak kemik ve dişlerde madensel maddeler bulunsa da ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Keratin Hangi Besinlerde Bulunur
Pastırma Besin Değeri
Amino Asit İçeren Besinler
Besin Çeşitleri
Bakır Hangi Besinlerde Bulunur
Son Forum Konuları
Öğretmenim
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024