{ "title": "Yeşil Mercimek Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/yesil-mercimek-besin-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 02:33:26", "author": "Aslı Kahraman", "article": [ { "article": "
Yeşil mercimek, tıpkı nohut ve fasulye gibi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yeşil mercimek kurubaklagil grubundadır. İçinde karbonhidrat, protein, demir, potasyum, kalsiyum, sodyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve folik asit bulunan çok zengin bir besindir.

Bitkisel kaynaklardan alınan proteinin vücutta kullanılma oranı ile hayvansal kaynaklardan aldığımız proteinin vücutta kullanılma oranı aynı değildir.

Yeşil mercimeğin yağ içeriği çok düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yeşil mercimek kolesterol içermemektedir.

Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkisi vardır. Diyet yapanlar içinde vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Hem lif açısından zengin olması hem de protein yönünden zengin olması tercih edilmesine sebep olmaktadır. Yeşil mercimeğin bu kadar faydası olmasına rağmen, lezzeti diğer kuru baklagiller gibi güzel değildir. Ama tüketiminin ihmal edilmemesi gerekir. Birçok yemek çeşidi bulunan mercimeği, yaşadığımız yöreye göre lezzetini değiştirebiliriz. Mesela, Güneydoğu'da kullanılan baharatlar ile çok lezzetli yemekler yapılmaktadır.
" } ] }