{ "title": "Yağ Yakıcı Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/yag-yakici-besinler.jpg", "date": "20.01.2024 00:01:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yağ yakıcı besinler, Zayıflayabilmek ya da yağ yakabilmek için gün içinde tüketilen yiyecek ve içecek sayesinde alınan kalorinin daha fazlasını yakmak gerekir. Örneğin günlük alınan kalori ile aradaki fark 500 kalori olduğunda 10 günde ya da hafta bir kilo verilebilir. Çabuk bir şekilde kilo vermek isteyenler için hafta ya da 10 günde 1 kilo vermek çok can sıkıcı olabilir. Ancak haftada 1 kilo gibi bir oran vermek hem sağlıklı olur hem de verilen kilonun kalıcı olması sağlanır. Hızlı kilo verilmek isteniyorsa hem alınan kalori miktarı düşürülmeli hem de beraberinde egzersiz yapılmalıdır.

Yağ yakıcı özelliği olan besinler diyet listesine eklenerek zayıflama sürecine katkıda bulunmak mümkündür. Yağ yakıcı besinler metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar ve kişi dinlenir haldeyken bile yakılan kalori miktarı arttırılabilir. Yağ yakıcı besinler ile metabolizmanın hızlandırılması kişiye günde ortalama 200 kalorilik avantaj sağlayabilir. Ancak yağ yakıcı besinler kilo vermek için mucizevi olarak nitelendirilmemelidir. Besinler egzersiz, uygun bir diyet ile desteklendiğinde yağ yakıcı özelliklerinden faydalanılabilir.

Yağ yakıcı besinler nelerdir?

Kırmızıbiber: Kırmızı yani acı olarak bilinen Arnavut biberi acı etkisi ile metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayarak yağ yakımına yardımcı olur. İçerisinde bulunan Capsaicin adlı madde sayesinde yağ yakıcı etki sağlamaktadır. Yağ yakımı haricinde kalp ritmini düzenleyici ve damarlarda mevcut olan kötü yağları temizleyici etkisi de bulunmaktadır.

Zeytinyağı: Zeytinyağı da vücutta biriken fazla yağı yakıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda kötü kolesterolü düzenlemek için tüketilebilir.

Süt: Kalsiyum içeriği bakımından zengin bir besin maddesi olan süt metabolizmayı uyararak yağ yakımını destekler.

Zencefil: Metabolizmayı hızlandırarak yağı yakıcı özellik sağlayan bir besin maddesidir. Bunun yanı sıra kan damarlarını genişletici ve kan akışını arttırıcı etkiye sahiptir. Bu özellikleri haricinde soğuk algınlığı, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık gibi sıkıntılara karşı da iyi gelir.

Yumurta: Kolesterol içerdiği için çok fazla tüketimi önerilmeyen yumurta B12 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. B12 vitamini vücutta yağ çözümüne yardımcı olur ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Somon: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu özellikte olan balıklar kalori yakımını arttırıcı etkisi olan leptin hormonu düzeyini arttırır.

Sarımsak: Antioksidan etkisi sayesinde birçok hastalığa karşı faydalı olan sarımsak yine zayıflamaya, yağ yakmaya yardımcı bir besin maddesidir.

Yulaf: Lif içeriği yüksek olan yulaf, kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Açlık hissini bastırarak yağ yakımını kolaylaştırır.

Avokado: Avokado tekli doymamış yağ asidi ve oleik asit bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu etkisi özellikle karın bölgesinde toplanan yağlar üzerinde olumlu etki yaşanmasına yardımcı olur.

Yeşil çay: Yeşil çay dinlenir haldeyken bile kalori yakmaya yardımcı bir bitki çayıdır. Bu özelliği sayesinde de neredeyse tüm diyet listelerinde uzmanlar tarafından tüketimi önerilmektedir.

Chia tohumu: Lif, protein ve iltihap engelleyici yağlar bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Chia tohumu açlık süresini uzatarak vücutta toplanan yağların parçalanmasına yardımcı olur.

Keten tohumu: Tıpkı yeşil çay gibi uzmanlar tarafından zayıflamak isteyen kişilere önerilmektedir. Yağ yakımını hızlandırıcı etkisinin yanı sıra vücutta yağ depolanmasını da öner.

Mercimek: Vücutta demir eksikliği yaşanıyorsa bu durum metabolizmayı etkileyerek hızını yavaşlatır. Mercimek demir bakımından zengin bir kaynaktır. Demir eksikliği yaşayan kişiler diyetine mercimeği ekleyerek metabolizmasını hızlandırabilir ve dolayısı ile yağ yakımını kolaylaştırabilir.

Sirke: Sirkenin ne metabolizmayı hızlandırıcı ne de yağ yakıcı bir etkisi yoktur. Fakat tokluk süresini uzatarak daha az yemek yenmesini sağlayan bir etkiye sahiptir.

Bal: Diyet anında mahrum kalınan tatlı ihtiyacını bastırmak amacıyla aşırıya kaçılmadan bal tüketilebilir. Bal kişinin zayıflamasına yardımcı olan bir besin maddesidir. Vücutta toplanan yağın hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.

Tarçın: Yağ yakıcı özelliğe sahip olan tarçın, metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Süte, kahveye ya da daha farklı yiyeceklere eklenerek yağ yakımı için her gün düzenli olarak tüketilebilir. Yağ yakımı haricinde kan şekerini dengeleyici etkisi de vardır.
" } ] }