{ "title": "Tavuk Eti Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Tavuk-Eti-Besin-Degeri-22.gif", "date": "22.01.2024 00:57:15", "author": "Esengul Yeşil", "article": [ { "article": "Tavuk eti besin değeri, protein açısından zengin bir besindir. Tavuk eti içerdiği mineraller, protein ve vitaminlerden dolayı beslenmemiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Tavuk özellikle köy tavuğu olursa bu faydalar ikiye katlanır. Köy tavuğunun eti besin değerleri açısından çok zengindir. Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli, zengin bir protein kaynağıdır. Proteinin aynı zamanda kemikteki yoğunluğu korumak ve osteoporozu önlemek için gerekli olduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti tüm dünyada yaygın olarak tüketilmektedir. Tüm restoranlarda yoğun olarak tüketilmektedir.

Tavuk eti besin değeri; bir porsiyon (100 gr) tavuk eti yaklaşık 165 kaloriye denk gelmektedir. 100 gr tavuk etinde, 4 gr. Yağ, 1 gr. Doymuş yağ oranı, trans yağ 0 gr, 85 mgr. Kolesterol, 74 mgr. Sodyum, toplam karbonhidrat 0 gr, protein 31 gram oranlarında bulunmaktadır. Tavuk eti karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan B6 vitamini açısından çok zengindir. B6 vitamini, protein ve yağ açısından zengin olan tavuk eti, B6 vitamini ihtiyacı vücuttaki %36 oranını karşılamaktadır. Bundan ayrı, niasin veya B3 vitaminin toplam günlük vitamin ihtiyacının %72'sini sağlayabilir. Besinlerde enerji sağlanması, sindirim sisteminin düzenli çalışması, cilt dokusunun düzenlenmesi açsından tavuk eti çok yararlıdır.

Tavuk eti besin değeri, diş ve kemiklerin güçlenmesi, kasların kuvvetlenmesi ve onarılması için gerekli fosfor, tavuk etinde bol miktarda bulunur ve günlük vitamin ihtiyacımızın %36' sını karşılamaktadır. Tavuk etindeki fosfor içeriği çok önemlidir. Fosfor, B6 vitamini ile böbrek ve sinir sisteminin çalışma işlevinin kolaylaşmasını sağlar. Fosfor ve B6 vitamini bir araya geldiğinde böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur.

Tavuk etinde bulunan besinler; vücudumuz gerekli olan potasyumu sağlar. 112 gr tavuk eti yaklaşık 300 miligram potasyum ihtiyacımızın karşılar. Temel amino asitler olarak bilinen vücudun kendisi tarafından üretilemeyen bazı amino asitleri vücudumuz için sağlar. Tavuk eti vücut tarafından hormon oluşumunda kullanılan çinkonun da kaynağını oluşturmaktadır.

İnsan vücudu için gerekli bir diğer element selenyum tavuk etinde %40 oranında karşılanır. Selenyum zararlı serbest radikallerin yol açtığı hasarlardan koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Çünkü, serbest radikaller direk olarak vücuttaki hücrelere saldırarak kanser oluşumunu sağlarlar. Tavuk etindeki besinler aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve tiroit bezinin normal çalışmasını sağlar.

Tavuğun içindeki besin değerlerinin yok olmaması için yağsız ızgara ya da haşlama yapılarak pişirilmesi önerilir. Tavuk eti mümkünse besin değeri, mineral ve vitamini bol olması açısından köy tavuğu tercih edilmelidir. Besin değeri ve besin kalitesini korumak amacıyla tavuk etini pişirmeden önce derisini ve aşırı yağını çıkarmak gerekir.
" } ] }