{ "title": "Portakal Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Portakal-Besin-Degeri-97.jpg", "date": "19.01.2024 07:44:43", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Portakal Besin Değeri, Tacıyla binlerce çeşit meyvelerinden olan Portakal, her derde deva bir ilaçtır. Bu açıdan incelediğinde kabuklarından ve yapraklarından ilaç yapılır. Çiçeklerinden esans ve meyve kabuklarından elde edilen yağlar ile şeker ve likör yapımı için kullanılır. Mükemmel bir güzelliğin sırrı, yapılan araştırmalara göre kabuğunda olduğunu kanıtlamıştır. Asırlar boyu hastalara şifa niyetine verilmiştir. Hastalıkların önlenmesi için en önemli meyvelerden bir tanesidir. İçerdiği birbirinden besleyici olan portakal, vitamin ve mineral bileşenleri sayesinde kış aylarında suyu daha kıymetlidir. Bu meyve bebekler için de çok şifalıdır. Bu vitaminli meyvenin kabuğunda bulunan citrus aurantium bileşeni, kemik oluşumuna yardımcı olur ve bağ dokusunu iyileştirir. Portakal çiçeklerinden kaynatılan suyu, soğuk algınlığı ve gribal hastalıklar için doğal bir ilaçtır. Kabuklarından yapılan şurup ise mide ağrısına iyi gelir. Özellikle folik asit açısından oldukça zengindir. Böylelikle damar sertleşmesini ve felci önleyici etkisi vardır. En önemlisi kansere karşı etkili besin değerlerini taşır. Her insanın günlük vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin değerleri yüksek olan bu yapılara ihtiyacı vardır. Kalorisi düşük ve yağsız bir besin kaynağıdır. Portakalın bileşenleri kanı temizler, karaciğeri çalıştırır, vücudun yaşlanmasını geciktirir ve cilt yaralarını tedavi etmek için cilt hasarı ile mücadele eder. Tıbben portakal, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi dış etkenlere karşı koruma kalkanı oluşmasını sağlar. Ayrıca portakal kabuğu, yüzde beş oranında mineral tuzlar ve organik asitler, yüzde 6 ila 9 oranında flavonoidler ve yüzde 2 ila 3 oranında da esansiyel yağlar içerir. Bu açıdan etken maddeleri uygulandığı zaman birçok hastalıkları tedavi ederek yararlı olduğu kabul edilmiştir.

100 Gram Portakalın Besin Değeri

" } ] }