{ "title": "Pilav Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Pilav-Besin-Degeri-88.jpg", "date": "23.01.2024 04:27:59", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Pilav besin değeri; pilav Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Pilav denince akla hem pirinç pilavı hem de bulgur pilavı gelir. Pilavlar bulgur, pirinç, şehriye gibi taneli bitkilerin suda pişmesi ile yapılan bir yemektir. Pilavlar sade olarak yapıldığında hem besin değeri daha düşük hem de daha saha sağlıklı olur. Ayrıca bulgur pilavı pirinç pilavına oranla daha hafif ve daha az kalorilidir. Pirinç pilavı yüksek glisemik indeks değerine sahiptir bu nedenle de kan şekerinin aniden yükselmesine ve aniden düşmesine neden olarak insanların çabuk acıkmasına sebep olur. Bir de pilavlar çeşitlerine göre yani tereyağlı, garnitürlü, tavuklu, etli gibi yanıldıklarında besin değerlerinde de artış gösterirler.

Bulgur buğdaydan üretilen ve çeşitli aşamalar sonucu sofralara gelen bir besindir. Yarı pişmiş bir ürün olduğu içinde daha çabuk pişer.
Bulgur Pilavı pirinç pilavına göre glisemik indeksi düşük ve lif oranı da yüksek bir pilavdır. Bu özelliğiyle de diyet yapanlar için de uygun bir pilavdır. Ayrıca bulgur pilavı çocukların gelişimi için oldukça faydalı ve besleyicidir. Bulgurdaki lif oranının yüksek olması ile tokluk hissi vererek çabuk acıkmayı engeller. Bulgurda bulunan yüksek lif sayesinde bağırsaklar daha iyi çalışır ve kabızlığı önler. Bulgur pilavı pirince göre daha masum bir pilav diyebiliriz çünkü, bulgurun içinde hemen hemen bütün B vitaminleri bulunur. Bu grup vitaminlerde güçlü ve zinde bir bedene kavuşmak demektir. Ayrıca bulgurdaki B vitaminleri zekâ gelişimi içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü B vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk ve unutkanlığa sebep olur.

Pirinç pilavı besin değeri; bir porsiyon pirinç pilavının besin değeri.
Bulgur pilavın besin değeri; bir porsiyondaki bulgur pilavının besin değeri.

" } ] }