{ "title": "Peynir Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Peynir-Besin-Degeri-95.jpg", "date": "21.01.2024 12:40:04", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Peynir Besin Değeri, Peynir hammaddesi süt olan bir besindir. Sütün mayalanıp belirli işlemlerden geçerek peynir elde edilir. Koyun, keçi veya inek sütünden yapılabilir. Peynir en çok kahvaltıda tüketilir. Bunun yanı sıra börekler, poğaçalarda, salatalarda ve bazı yemeklerde kullanılır. Peynirin Türkiye'de her yöreye özgü yapılış şekli ve çeşidi vardır. Peynir çeşitleri içerisinde tüketilmesi en faydalı olan beyaz peynirdir. Yapılan istatistiklerde en sık tüketilen peynir çeşidi beyaz peynirdir. Beyaz peynirden sonra en çok tüketilen peynir çeşidi ise kaşar peyniridir. Daha sonra tulum peyniri, çeçil peyniri ve keçi peyniri gelmektedir.

Peynirin besin değeri peynir çeşidine ve içerisindeki yağ miktarı ile değişkenlik gösterir. Özellikle piyasada tam yağlı olan, yarım yağlı ya da yağsız peynir şeklinde satışı bulunan peynir çeşitlerinin yağ oranı azaldıkça vücuda yararı da ona göre artış gösterir. Yağlı bir peynirin kalorisi ile yağsız bir peynirin kalorisi arasında ortalama iki yüz kalori fark vardır. Örneğin yarım yağlı kaşar peyniri 243 kalori iken yağlı kaşar peyniri 425 kaloridir. Ayrıca 100 gram az yağlı beyaz peynir 191 kalori, 100 gram normal yağlı beyaz peynir 248 kalori, 100 gram tam yağlı beyaz peynir 306 kalori içermektedir. Yağ içeriği olsa da bilinçli tüketildiğinde vücudu zayıf düşmekten korumaktadır. Peynir, enerji değeri oldukça yüksek, B2 vitamini, kalsiyum ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Protein değerini etle karşılaştıracak olursak 100 gram gravyer peynirinde 250 gram dana etinde bulunan protein kadar protein bulunmaktadır. 100 gram gravyer peyniri 385 kaloridir.

100 gram beyaz peynirin besin değerleri şöyledir
" } ] }