{ "title": "Pekmez Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Pekmez-Besin-Degeri-99.jpg", "date": "19.01.2024 10:29:04", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Pekmez besin değeri oldukça yüksek bir besindir. İnsanlar tatlı yeme isteklerini şeker kullanmadan doğal yollar ile gidermek istediklerinde bal ve pekmez en doğal yöntemdir. Pekmez, meyve sularının kaynatılıp yoğunlaştırılması ile elde edilir. Pekmez yapımı için kullanılabilecek meyveler üzüm, dut, erik, elma ya da armuttur. Aynı zamanda andız ya da keçiboynuzuda pekmez yapımı için kullanılabilir.

Sıvı ve koyu pekmezin besin değerleri nelerdir?

Sıvı haldeki pekmezin 100 gramı içinde ortalama 36.5 gram su, 60 gram karbonhidrat, 3.5 gram madensel madde ve protein bulunur. Koyu haldeki pekmezin su miktarı daha düşüktür bu da ortalama 25.5 gramdır. Koyu haldeki pekmezin karbonhidrat miktarı artarak 70 gramı bulur. Pekmezdeki karbonhidratlar glikoz ve früktozdur ve bunlar sindirim gerektirmez ve yedikten hemen sonra kana geçer ve enerji verirler. 100 gram pekmez yaklaşık 293 kaloridir ve maddesel maddeler bakımındın oldukça zengindir yani 100 gram pekmezde yaklaşık 400 mg civarında kalsiyum, 10 mg civarında demir bulunur aynı zamanda potasyum açısından da zengindir. Pekmez sindirilmeden kana geçtiği için kolay enerji sağlaması ile kemik sağlığı ve gelişimi açısından gerekli kalsiyum ve kan yapıcı özelliği ile demir açısından da zengindir. Demir vücutta alyuvar yapımı için gereklidir ki böylelikle vücutta enerji oluşması kanın alyuvar seviyesinin yeterli seviyede olması ile sağlanır. Demir yeterli seviyede olursa kansızlık meydana gelir. Burada pekmez hem kolay enerji sağlaması hem de vücutta enerji oluşması için gereken kan yapıcı maddeyi içermesi açısından önemlidir.

Pekmez pestil, cevizli sucuk ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyeceklerde kullanılır. Çocuklar ve kansızlık çeken insanlar için önemli bir besindir. Yüksek enerjili bu yiyecek özellikle büyüme çağındaki çocuklar, gençler, bedenen ağır işlerde çalışan kişiler ile zayıf, halsiz ve iştahsız kişilerin de beslenmesinde önemlidir. Dikkat edilmesi gereken konu ise şeker hastalarının beslenmelerinde pekmeze yer vermemeleri gerekir.
" } ] }