{ "title": "Patates Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Patates-Besin-Degeri-26.jpg", "date": "21.01.2024 09:27:40", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "
Patates Besin Değeri; 100 gr haşlanmış patatesin besin değeri yaklaşık olarak şöyledir: Kalori 93, protein 2,6 gr, karbaonhidrat 21.2 gr, kolesterol 0, yağ 0.1 gr, lif 0.6 gr, fosfor 65 mlg, kalsiyum 9 mgr, demir 0.7 mgr, sodyum 4 mgr, potasyum 503 mgr, magnezyum 23 mgr, A vitamini eser miktarda, B vitamini 0.1 mgr, B2 0.04 mgr B3 vitamini 1.7, C vitamini bulunmaktadır.

Patates patlıcangillerden olup, toprak altındaki yumruları yenilen bir bitkidir. Toprak üstünde çiçekli bir bitkidir. Bu çiçekli bitki kısmı zehirlidir. Yumruları dışında yenilmez. Yumrular toprağın altında çoğalır. Patates nişasta bakımından zengin olup, protein de içerir. Patatesin besin değeri yüksektir. Çimlenen patatesler de zehir ihtiva edebilir. Dikkatli olunmalıdır. Patates dış kabuk rengine göre sarı kırmızı, iç rengine göre beyaz ve sarı olarak değerlendirilir. Özellikle Niğde ve Nevşehir'de üretimi yapılmaktadır. Dünya üzerinde de bazı tahıllardan sonra en çok üretilen bitkilerdendir. Patatesin ana vatanının Güney Amerika olduğu söylenebilir.

Patates Türleri; Patatesin birçok türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Selma, Esmeralda, Elizabeth, Granula.

Kullanıldığı Yerler; Özellikle mide ve on iki parmak bağırsağı rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenebilir. Patates antioksidan yönünden zengin bir besindir. Karaciğer şişliğine iyi gelebilir. Patates basur, yanık, çıban ağrılarını (Çiğ olarak üzerine konulunca) hafifletir. Patatesin kızartmasından çok haşlaması veya fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Spor yapanlar için patates karbonhidrat içerdiğinden enerji veren bir besin olarak düşünülebilir. Boşalan kaslar için tüketilmesi önerilmektedir.

Patates besin değeri korunması için bazı bilgiler
" } ] }