{ "title": "Östrojen İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Ostrojen-Iceren-Besinler-43.jpg", "date": "20.01.2024 11:58:20", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Östrojen İçeren Besinler hem erkek hem de kadınların vücudunda östrojen hormonu mevcuttur. Öyle ki, kadınların erkeklerden daha farklı olan vücut şekillerinin yapılaşmasında östrojen hormonunun payı fazladır. Göğsün gelişiminde, leğen kemiğinin genişlemesinde, kalça ile uyluk bölgesindeki vücut yağının oranının arttırılmasında rol oynayan östrojen özellikle kadınlarda erkeklere nazaran daha az kıl çıkmasını da sağlamaktadır.

Bir diğer görevi ise üreme organlarının faaliyetlerinin düzenlenmesinde belirgin bir rol üstlenmesidir. Vücudun ne kadar östrojen salgılayacağı da beyindeki hipotalamus tarafınca üretilen 2 hormona bağlıdır: LH ile FSH. Bu sebeple de zihinsel stres vücutta hormonal bir dengesizliğe yol açar ve daha ciddi problemleri başlatabilir.

Menopoz sürecinde olan kadınlar östrojen dalgalanmalara daha eğilimlidir. Yüksek orandaki östrojen seviyeleri kramplara veya uyuyamama hastalığına neden olabilir iken, östrojen seviyesindeki düşüşler de yorgunluğa, osteoporoza, kolayca kırılan kemiklere ve de depresyona neden olabilmektedir. Bu dalgalanma ile baş edebilmek için ise birçok yan etkisi oluşturabilecek non-steroidler yerine, östrojen içeren besinlerin yenilmesi önerilmektedir.

İçersinde Östrojen Bulunan Besinler

Keten tohumunun içinde yer alan fitoöstrojenler, lignanlar olarak bilinir. Keten tohumu büyük oranda ekmeklerde, salatalarda ve mısır gevreklerinde kullanılmaktadır. Keten tohumu ayrıca da yemek sırasında ve sonrasında tok hissetmeye, tembel sindirim sisteminizi hareketlendirmeye de yardımcı olmaktadır.

Tofu, Soya sütünden üretilen tofunun içerisinde izoflavon ismi verilen fitoöstrojenler yer almaktadır.

Soya Yoğurdu, Soya sütünden üretilen soya yoğurdu da fitoöstrojenler açısından zengin bir besin maddesidir.

Susam, lignan ismi verilen fitoöstrojenler bakımından zengindir. Hem çeşitli yemeklerin içinde kullanılabilmekte hem de salataların üstüne serpilebilmektedir.

Kurutulmuş Meyveler, başta kayısı, hurma ve erik türü kurutulmuş meyveler östrojen seviyelerinizin dengelenmesi açısından büyük rol oynamaktadır. Bu besinler sizi çikolatadan ve şekerlemelerden uzak tutabilecek güzel atıştırmalıklardır. Bu tarz kuru meyveler, östrojen taklidi yapabilen ve de vücudunuzda daha fazla östrojen üretilmiş gibi etki eden fitoöstrojen içermektedir.

Kurutulmuş meyve tüketilirken unutmamak gereken kurutulmuş meyvelerin daha fazla vitamin ile daha fazla da şeker içerdiğidir.

Nohutda doğal bir fitoöstrojen kaynağıdır. Fitoöstrojen tam anlamı ile östrojen olmaması ile bir kısma kadar östrojenin yerine geçebilmektedir. Lif ve protein açısından da zengin olan nohut humus ya da falafel üretiminde kullanılmaktadır.

Bezelye Fitoöstrojen kaynağı olan bezelyede östrojen seviyesinin arttırılmasında ciddi rol oynar. Bezelye aynı anda magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. C Vitamini ve lif deposuda olan bezelye bağışıklık sistemimizide güçlendirmektedir.

Östrojen İçeren Diğer Besinler
" } ] }