Mercimek besin değeri, Mercimek ülkemizin tahıl üretiminde en başlarda gelen tahıllardan bir tanesidir. Birçok sofranın vazgeçilmez tercihi olan mercimeğin besin değerlerinden faydalanmak için doğru şekilde pişirilmesi önemli yer tutmaktadır. Aksi halde faydalarından tam olarak yararlanmak mümkün olmayabilir. Mercimek mutfaklarda çorba, içli köfte, sebze yemeklerinde hatta salatalarda bile kullanılan ve daha pek çok yemek çeşidinde kullanılan besin açısından oldukça zengin bir tahıldır. Mercimek, kuru baklagiller grubuna dahil bir gıdadır ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan besin değerlerini içerisinde barındırır. Mercimek kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kahverengi mercimek, sarı mercimek, puy mercimek ve siyah mercimek gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Mercimek besin değeri (Bir fincan)
Karbonhidrat (G) 34.79
Protein (G) 21.85
Lif (G) 24.69
Kolesterol (Mg) 0
Yağ (G) 0.87
Kalsiyum (Mg) 60.8
Sodyum (Mg) 12.35
Potasyum (Mg) 918.65
A vitamini (Mg) 16.15
C vitamini (Mg) 0.95
Demir (Mg) 7.38
Mercimek besin değerleri faydaları nelerdir?
İçerisinde bulunan besinler kalp ve damar sağlığını korur.
Mercimekte bulunan besin değerleri vücuda enerji ve dinçlik hissi vermektedir.
Gözler için oldukça faydalıdır.
Emziren anneler için süt yapıcı özelliği vardır.
Mercimek vücuttaki kan akışını hızlandırır.
Kişide bulunan kolesterolü dengede tutar
Mercimek besin değeri kas ağrılarına da iyi gelmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Zayıf ve kansızlık problemine iyi gelir mercimeğin kan yapıcı özelliği vardır.
Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Mercimek içeriğinde yüksek miktarda demir içerir.
Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan bir gıdadır.
Kişide bulunan sinir sistemini güçlendirir.
Şeker hastalığını önlemektedir.
Mercimekte bulunan besin değerleri hamilelikte bebeği ve anneyi besleyici niteliktedir.
Kanser riskini büyük ölçüde azaltır.
Yüksek tansiyon bulunan kişilerde tansiyonu düşürücü özelliklere sahiptir.