{ "title": "Magnezyum İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/magnezyum-icerenbesinler.jpg", "date": "21.01.2024 22:23:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Magnezyum içeren besinler, magnezyum minerali, kasları gevşeten, sinirleri rahatlatan, kemik zayıflığını gideren bir mineraldir. Magnezyum vücut tarafından üretilmeyen bir mineral olduğu için besinler yolu ile vücuttan alınmalıdır. Magnezyum eksikliğinde vücutta birçok sorun baş gösterebilir. Baş ağrısı, kas zayıflığı, kemik ve dişlerde zayıflık, kusma, iştah kaybı ve depresyon gibi sıkıntılar yaşanabilir. Günlük alınması gereken miktarda vücuda magnezyum almak vücudu diyabet, epilepsi, kalp krizi, peptik ülser, hipertansiyon, kronik yorgunluk gibi pek çok hastalığa karşı korur.

Farklı besinler yolu ile vücuda farklı mineralleri almak yemeklerin ve bu minerallerin değerlerini korumak için besinlerin pişirilme yöntemi oldukça önemlidir. Magnezyum bakımından zengin olan besinlerin magnezyum değerini kaybetmemesi için buhar ya da haşlama yöntemi ile pişirilmelidir. Buhar ve haşlama yöntemi ile bile besinlerin bir miktar da olsa magnezyum değeri azalabilir. Örneğin magnezyum yönünden zengin içeriğe sahip ıspanak pişirilme anında %30 civarında magnezyum kaybedebilir. Bu nedenle de magnezyum bakımından zengin içeriğe sahip olan besinler mümkün olduğunca çiğ tüketilmelidir. Bu sayede magnezyum özelliklerinden tam olarak yararlanılabilir.

Magnezyum içeren besinler

Kepek: yulaf kepeği, buğday gibi besinler magnezyum bakımından iyi kaynaklar arasında yer alır. 100 gr kadar buğday kepeği 610 mg magnezyum içerir. 100 gr pirinç ise 780 mg magnezyum içerir.

Baharatlar: Kurutulmuş kişniş, adaçayı, geyikotu, fesleğen ve nane gibi baharatlar magnezyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu baharatlar sayesinde birçok vitamin ve mineral aynı anda vücuda alınabilir.

Çekirdek: Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği ayrı ayrı magnezyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. 100 gr kabak çekirdeği 515 mg magnezyum içerir, ay çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacının %80'ini karşılar. Ancak her iki çekirdek türü de yağ ve kalori bakımından zengin olduğu için tüketirken bazı sağlık sorunlarına maruz kalmamak için dikkatli olunmalıdır.

Kakao: Şeker oranı az kakao oranı fazla olan çikolatalar magnezyum bakımından mükemmel kaynaklar arasındadır. 100 gr bitter çikolata günlük magnezyum ihtiyacının neredeyse tümünü karşılamak için yeterli olur. Yine 100 gr siyah çikolata 600 kalori içerir. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Keten tohumu, susam ve tahin: Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için yağ asitleri içeren bu besinler magnezyum açısından da zengin içeriğe sahiptir. Günlük 1 yemek kaşığı keten tohumu magnezyum ihtiyacının %10'unu karşılamaya yeter. Yine 1 yemek kaşığı susam günlük ihtiyacın %8'ini, tahin ise %14'ünü karşılayacak özelliktedir.

Kaju ve badem: Magnezyum bakımından en zengin yemiş türlerindendir. 100 gr kaju günlük magnezyum ihtiyacının %85'ini, badem ise %72'sini karşılayacak niteliktedir.

Magnezyum içeren diğer gıdalar
" } ] }