{ "title": "Madensel Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Madensel-Besinler-34.jpg", "date": "23.01.2024 03:55:46", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Madensel besinler; insan vücudunun yüzde 5 ile 6'sı madensel maddelerden oluşmaktadır. Çoğunluk olarak kemik ve dişlerde madensel maddeler bulunsa da genel olarak bakıldığında dokulara ve vücut sıvılarına da yayıldığı görülmektedir. Madensel maddeler adı verilen bu maddeler vücudumuzda önemli bir yer kaplamakta olup, madenselbesinler sayesinde elde edilmektedir. Vücudumuzda bulunan madensel maddeler vücuttaki organların düzenli olarak çalışması, enzimlerin emilimi, vücuda alınan bazı maddelerin sindirimi ve sentezi, dişlerin ve kemiklerin normal seviyelerde gelişim göstermesi, vücuttaki asit ve baz dengesinin sağlanması gibi birçok konuda etkili rol oynamaktadır.

İnsanlar ve doğadaki birçok canlı türü için madensel besinler SU ve TUZ olarak iki adettir. Her iki madde de doğada bol miktarda bulunmakta olup, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için hayati önem taşımaktadır.

Madensel besinlere örnek olan bazı besin çeşitleri

Bitkisel besinler: Sebze, meyve ve ekmek gibi besinlerin içerisinde madensel maddeler de mevcuttur.

Hayvansal besinler: Süt, et, yumurta gibi besinlerin içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduğu gibi madensel tuzlarda yer almaktadır.

Madensel besinler: Sebzeler, sofra tuzu, meyveler, et ürünleri, süt ürünleri ve su vasıtasıyla da vücuda madensel besinler alınmaktadır.

Bu besinler ile aşağıda belirteceğimiz elementler de vücudumuzda önemli yer almaktadır. Ancak bu elementleri direkt yiyemeyeceğimiz için tükettiğimiz besinlerden dolaylı yollarla vücudumuza alırız. Bu elementler;
Madensel maddeler nelerdir?

Tuz: Burada belirtilen madensel madde sofra tuzudur. Sofra tuzunda bulunan sodyum ve klorur insan vücudu için son derece gerekli ve faydalıdır.

Sodyum: Vücuda besinlerle alınan sodyum oranıyla, böbreklerin süzebildiği sodyum oranı, vücutta ve kandaki dengeleri belirlemektedir.

Kalsiyum: Kaslar ve kemik sağlımız için en önemli madensel madde kalsiyumdur. Vücuttaki kalsiyum değerlerinin yüksek oranlara çıkması böbrek kireçlenmesi, böbrek taşı gibi sebeplere yol açarken, kalsiyum oranının düşmesi ise kas ağrısı, kramplar, duyu kaybı gibi problemlere sebebiyet verebilir.

İyot: Vücudumuz için önemli olan madensel maddelerden bir tanesi de iyottur. İyotun büyük bir kısmı tiroit bezlerinde yer almaktadır. En önemli iyot kaynağı denizden çıkarılan ürünler olmaktadır. Eğer ki deniz ürunleri ile beslenme şansınız yok ise mutlaka iyotlu sofra tuzu kullanarak bu açığı kapamaya çalışmalısınız. İyot eksikliklerinde tiroit yetersizliği gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Demir: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu madensel maddelerden birtanesidir. Demir, vücudumuza et ürünleri yediğimiz zaman alınmaktadır. Vücutta fazla bulunması şeker hastalığı, kalp hastalığı giji ciddi sorunlara yol açmaktadır.
" } ] }