{ "title": "Lifli Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/lifli-besinler.jpg", "date": "21.01.2024 22:38:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Lifli besinler, lif kısaca tanımlanacak olursa besinlerin bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı olarak tanımlanabilir. Lifler suda çözünür ve suda çözünmez olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki lif türü de vücudu birçok hastalığa karşı korur. Suda çözünme özelliği olan lifler kan şekerini dengeler, kötü kolesterolü düşürür. Suda çözünmeyen lifler ise kabızlık, hemoroid, sindirim sistemine bağlı rahatsızlıklar için faydalıdır. Günlük alınması gereken lif oranı 100 kalorilik bir diyette 14 gramdır. Günlük ortalama 2500 kalori alan sağlıklı erişkinlerin günlük 30-35 gram arası lif almalıdır.

Lif bakımından zengin beslenen kişiler beslenmeyenlere nazaran daha sağlıklı olur. Kalp ve damar hastalıklarına, diyabete, sindirim sistemine bağlı gelişen hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Lif bakımından zengin beslenen kişiler kaliteli ve uzun bir yaşam sürebilir. Lif vücutta yalnızca sindirim, kalp ve damar gibi alanlarda değil, vücutta oluşabilecek iltihaplanmalara karşı da oldukça faydalıdır. Dolaylı olarak kansere yol açan maddelerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlayan özellikleri vardır. Ayrıca lifli besinler vitamin ve mineraller bakımından da zengin içeriğe sahip olduklarından genel sağlığı korumak için oldukça faydalıdırlar.

Suda çözünür lifli besinler

Suda çözünme özelliği olan lifler bağırsaklara ulaştığında çözünerek jel kıvamında bir yapıya dönüşür. Jel kıvamındaki yapı sindirim sisteminin çalışma hızını azaltarak aç kalma süresini uzatır. Çözünür özelliği olan lifler kanda kolesterol seviyesini düzenler, yemeklerden sonra kan şekeri dalgalanmalarını engeller. Bu besinler;

Tam tahıllar: Tam tahıllı besinler çözünür lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Yulaf kepeği, yulaf ezmesi kahvaltılık olarak tüketildiğinde günlük lif ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Yulaf ile taze meyve tüketerek alınan lif miktarı arttırılabilir.

Meyve: Portakal, greyfurt, kuru kayısı, kuru erik çözünür lif bakımından zengin içeriğe sahip olan meyveler arasında yer alır. Günlük bu meyvelerden 1 porsiyon kadar tüketmek besin lifi ihtiyacının büyük kısmını karşılar.

Baklagiller: Fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller günlük besin lifi ihtiyacını karşılamak için beslenme listesine eklenmelidir. Yarım su bardağı mercimek, nohut ya da fasulye neredeyse 3 tane meyve kadar lif içerir.

Sebzeler: Suda çözünme özelliği olan sebzelerin sayısı oldukça azdır. Havuç, Brüksel lahanası ve brokoli bu sebzelere örnek olarak verilebilir.

Suda çözünebilen diğer lifli besinler
Suda çözünmeyen lifli besinler

Sebzeler: Suda çözünmeyen ve lif bakımından oldukça zengin olan birçok sebze çeşidi bulunmaktadır. Şalgam, pancar, lahana, yeşil fasulye, salatalık, soğan, kereviz, patlıcan, biber bu sebzelere örnek olarak verilebilir. Bu sebzeler yolu ile vücudun lif ihtiyacını karşılamak için sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi gerekir.

Meyveler: Kabuklu ve çekirdekli olan çoğu meyve suda çözünmeyen lif içermektedir. Örneğin elma ve elma kabuğu lif bakımından zengin olduğu için kabızlığa karşı önerilen bir besindir.

Tahıllar: Çavdar, buğday kepeği ve esmer pirinç lif içeren besinler arasında yer alır.

Suda çözünmeyen lif içeren diğer besinler
" } ] }