{ "title": "Kuruyemiş Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/kuruyemis-besin-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 19:50:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kuruyemiş besin değeri, kuruyemiş küçük büyük herkesin beğenerek tükettiği, mevsimsiz bir besin maddesidir. Kuruyemişin yaz kış her mevsimde kolaylıkla temine dilerek tüketimi yapılabilir. TV karşısında, sohbet ederken, çayın yanında, diyetlerde tüketilebilen atıştırmalıklardır. Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bakımından oldukça iyi kaynak olan kuruyemiş, vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Özellikle kronik yorgunluk yaşayan kişiler, odaklanma güçlüğü çekenler ve günlük enerjiye ihtiyaç duyanlar beslenme diyetine abartıya kaçmadan kuruyemiş ekleyebilir. Lezzetli ve pratik atıştırmalık grubuna giren kuruyemiş, vücuda enerji verirken birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlar.

Özellikle ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalık arayan kişiler kuruyemişi tercih edebilir. Kilo problemi yaşayan kişiler için de atıştırmalık olarak kuruyemiş tercih edebilir. Besin değeri özelliği yüksek olan kuruyemişler, metabolizmayı hızlandırırken bağışıklık sistemini de kuvvetlendirici etkiye sahiptir.

Kuruyemiş besin değeri

Ayçekirdeği: Yağlı bir yapıya sahip olan ayçekirdeği aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Sağlık adına inanılmaz faydalı olan ayçekirdeği magnezyum bakımından mükemmel bir kaynaktır. E vitamini, protein ve kalsiyum bakımından da zengin içeriğe sahiptir. 100 gr ayçekirdeği 570 kalori, 49.6 gr yağ, 18.8 gr karbonhidrat ve 22.8 gr protein barındırır.

Badem: Göğüs hastalıkları, sinir sağlığı, ruh ve beden yorgunluğunu giderici etkiye sahiptir. Kan şekerini düzenleyici etkisinin yanı sıra baş ağrısına karşı da iyi gelir. 100 gr badem580 kalori, 50.6 gr yağ, 19.74 gr karbonhidrat ve 22.26 gr protein barındırır.

Ceviz: Damar tıkanıklığı ve şeker hastalığı başta olmak üzere sağlık için birçok alanda faydalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu birçok hastalığa karşı korur. Soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı faydalıdır. Yorgunluk ve öksürüğe karşı iyi gelir. 100 gr ceviz 654 kalori, 65.3 gr yağ, 13.8 gr karbonhidrat ve 15 gr protein içerir.

Fındık: E, B1, B2, B6 vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan fındık adeta protein deposu olarak bilinmektedir. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Odaklanma, yorgunluk gibi sıkıntılara karşı iyi gelirken kan dolaşımını düzenlemek amacıyla da tüketilebilir. 100 gr fındık 630 kalori, 61 gr yağ, 17 gr karbonhidrat ve 15 gr protein barındırır.

Fıstık: A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri haricinde fosfor, kalsiyum, demir, karbonhidrat ve protein açısından da zengindir. Kolesterolü düşürmek ve kan şekerini düzenlemek için yararlanılabilir. Ayrıca göğsü yumuşatıcı etkisi ile öksürüğe karşı tüketilebilir. 100 gr fıstık 557 kalori, 44.5 gr yağ, 28 gr karbonhidrat ve 20.6 gr protein içerir.

Hurma: Dünya genelinde popüler bir şekilde tüketilen hurma besin değeri yüksek bir yemiştir. Protein, şeker, lif, A, B1, B2 ve C vitamini başta olmak üzere daha pek çok besin maddesi içermektedir. Başta kanser hastalığı olmak üzere daha pek çok derde devadır. Karaciğer fonksiyonlarını düzenler, kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. 100 gr hurma, 277 kalori, 74.97 gr karbonhidrat, 1.81 gr protein, 696 mg potasyum, 1 mg sodyum içerir.
" } ] }