{ "title": "Kolajen İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Kolajen-Iceren-Besinler-75.jpg", "date": "20.01.2024 03:20:11", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kolajen içeren besinler, bir cildin sağlıklı, parlak ve esnek görünmesini sağlayan şey kolajendir. Kolajen vücudu bir arada tutan bir protein olma özelliğine sahiptir. Ciltte, kemiklerde ve bağ dokusunda yer alır. İnsan vücudunda yer alan toplam proteinin %30'luk protein kısmı kolajenden oluşur. Yaşın ilerlemesi ile vücuttaki kolajen üretimi durur ve ciltte bozulmalar meydana gelmeye başlar. Ciltteki kolajen üretimini besinlerle tetiklemek ve artırmak mümkündür.

Kolajen içeren besinler nelerdir?

Ciltte kolajen üretimini artırmanın en önemli yolu C vitamininden geçer. Turunçgiller kolajen içeren besinlerin başında gelmektedir. Limon, portakal, greyfurt ve mandalina direk kolajen üretimini destekleyen gıdalardır. Antioksidan özelliği olan turunçgiller serbest radikalleri vücuttan temizleyerek kolajeni artırmaktadır. C vitamini kolajen dokusunu güçlendirmek için çalışan lizin ve prolinin, hidroksil lizin ve hidroksiproline dönüşümünü kolaylaştırarak kolajen üretimini destekler. Kolajen üretimi için tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı 500 mg'dır.

Omega 3 açısından zengin olan besinler fındık, balık, keten tohumu ve özellikle çilek kolajen üretimini artıran gıdalardandır. Kırmızı pancar, kapya biber ve domates likopen ve antosiyaninler içeriğinden dolayı mutlaka tüketilmelidir. Bu iki madde kolajen artımına duyarlıdır. Ciltte düzenli bir kolajen üretimi için kırmızı sebze ve meyveler mutlaka beslenme listenizde olması gereken gıdalardandır.

Günlük beslenme planınıza mutlaka proteinleri dahil etmeniz gerekir. Proteinler kolajen üretimi üzerinde direkt olarak etkili gıdalardır. Kırmızı et, peynir, süt, baklagiller ve yumurta bu gruptadır.

Antioksidan özelliği olan kırmızı meyveler serbest radikallerin cilde zarar vermesini engelleyerek yeterli miktarda kolajen üretimine yardımcı gıdalardır. Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz bu gıdalardandır. Bu besinler ciltte var olan kolajenin daha etkilli çalışmasını sağlar.

A vitamini açısından zengin olan havuç ve balkabağı cilde mükemmel destek veren kolajen içeren besinlerdir. Donuk cildi yok ederek taze ve esnek bir cilt özelliği sağlarlar. Yine meyvelerden olan anannas \"blomerin\" adı verilen bir madde içerdiğinden bu enzimin kolajen artırmak için en etkili enzim olduğu bilimsel çalışmalar ile tespit edilmiştir.

Sarımsak kükürt içeren bir besin olduğu için kükürtün cildin bağ dokusunu destekleyerek kolajen artırdığı bilinmektedir. Günde 2-3 diş çiğ olarak tüketilen sarımsak inanılmaz bir kolajen tetikleyicidir.

Lahana ve yeşil yapraklı sebzeler mümkün olduğunca düzenli tüketilmelidir. Bu sebzelerin tüketimini dengeli ve planlı bir şekilde yaparsanız kısa süre içinde cildinizin kolajen artışına bağlı olarak canlandığını gözlemlemeniz mümkün olur. Özellikle ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmelisiniz.

Yumurta beyazı vücutta kolajen oluşumunda önemli rolü olan 2 temel amino asit içermektedir ve bu amino asitler kolajenin doğal yapı taşlarıdır.

Deniz ürünlerinden olan balığın kolajen üretimine olan katkısı ise kolajene zarar veren enzimleri yok etmesinden kaynaklanmaktadır. Balık ve keten tohumu gibi omega 3 içeren ürünler bir nevi kolajenin koruyucusu ve destekçisidir.

Kolajen içeren besinler arasında brokoli, yeşil biber, kivi, kuru erik, kuşburnu, avokado, hindi eti ve mutlaka yeterli kolajen için tüketilmesi gereken kelle ve paça bulunmaktadır.

" } ] }