{ "title": "Kestane Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/kestane-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 08:48:18", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kestane Besin Değeri: Kestane, diğer yemişlerin aksine düşük kalorili mineralleri ile, vitaminleri ile oldukça zengin bir besindir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi sınırlanmaktadır. 100 gram kestanede 43 mg C vitamini bulunmaktadır. C vitamini diş, kemik ve damarların sağlığı için gerekli bir vitamindir. Kuvvetli bir antioksidan olan kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Kestane folik asit bakımından da çok zengindir. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltmektedir. Kalp sağlığını koruyucudur. İçerisinde bulunan potasyum kan basıncını düzenlemektedir. Aynı zamanda bir B vitamini deposudur. Kestane özellikle Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde kıymetli bir besin kaynağıdır. Çin'de 6.000'den fazla yıl ve Avrupa'da 3000 yıldır yetiştirilmektedir. Yunanlılar kestaneyi badem, fındık ve cevizden üstün görmektedirler. Kestane kavrularak ya da çorba olarak tüketilebilir. Önemli besin değerine sahip olan kestane, asırlardır pek çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlaması yapılarak ve kebap yapılarak da yenebilmektedir. Özellik ile soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Ayrıca, kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlar içinde kullanılmaktadır.