{ "title": "Kefir Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Kefir-Besin-Degeri-14.jpg", "date": "20.01.2024 05:15:14", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kefir besin değeri, köken olarak Kafkas dağlarına dayanan kefir, dünyada çoğu ülkede tüketimi uygulanan fermente süttür. Keçi, koyun, inek sütü kullanılarak hazırlanan kefir, fermantasyon işlemine uğradığından tadı biraz ekşidir. İçeriğinde sindirimi kolaylaştıran bakteriler süte göre daha çok bulunmaktadır. Bu özelliği ile tüketiminden kısa bir vakit ardından bağırsakların hareketlenmesini ve daha aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Kefirin bünyesinde genel sağlığa katkıda tespit edilen çoğu vitamin ve mineral bulunmaktadır. Kefir gıda değeri açısından gerektiğince varlıklı bulunduğu bilinir.

Sağlık için resmen deva dağıtan kefir, hazımsızlık, kabızlık sorunu yaşayanlar için faydalıdır. İmmun sistemini kuvvetlendirici tesiri bulunmaktadır. İmmun sistemini zararlı bakteri ve mikroplardan arındırır. Genellikle mide ülserinden mesul olarak tutulan helicobakter pylori isimli bakteriyi öldürücü ve antibiyotik tesiri bulunmaktadır. B12, B1, biotin ve K vitaminleri bakımından varlıklıdır. Magnezyum ve kalsiyum içeriği kemik sağlığını korur. Antibiyotik tesirinden ötürü bedende ilerleyen iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Vücuttan çok tuz ve ödemin atılmasını sağlar. Bağırsakları temizler, sinüzite karşı iyi gelir, kolesterolü düşürür. Kanser oluşumunu önler, kanserli hücrelerin yayılmasını ve gelişmelerini durdurur. Karaciğer ve kalp sağlığı için faydalıdır.

Kefir besin değeri ölçüleri

1 su bardağı kadar kefir aşağı yukarı olarak 150 kalori içerir. Aynı ölçülerde kefir;
Mide krampı, gaz sancısı, şişkinlik için en makul bir gıda kaynağıdır. Harice egzama tedavisinde kullanılabilir. Cilt için maske olarak kullanıldığında sivilce oluşumunu engeller. Akciğeri iltihaplanmalara karşı korur. Diş ve kemik sağlığı için faydalıdır. Haricen selülit tedavisi için kullanılabilir. Yanıkların iyileşmesini hızlandırır, böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlar, görme ile alakalı fonksiyonlara iyi gelir. Yağ tabakasının çözülmesini sağlar, uyku problemlerini hafifletir, sürekli yorgunluk ve strese karşı yararlanılabilir. Kefir gıda değeri gerektiğince yüksektir. İçeriğinde yüksek oranda kalori bulundurduğu için kilo artışına yol açabilir. Yağ seviyesi çok olan kefir satın alınacaksa az yağlı olanı tercih edilmelidir. Organik olarak temine dilen kefir gıda değeri daha yüksektir ve bünyesinde daha çok faydalı bakteri barındırır. Kefir ve değişik probiyotik mamüller bebekler için makul değildir. Kefir besin değeri, tesiriyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı bir süt ürünüdür. Kalsiyum, fosfor, folik asit tarafından iyi bir kaynaktır.
" } ] }