{ "title": "K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/k-vitamini-hangi-besinlerde-bulunur.jpg", "date": "21.01.2024 22:19:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
K vitamini hangi besinlerde bulunur, K vitamini yağda çözünme özelliği olan vitaminlerden biridir. Yağ dokusu ve karaciğerde depolanır. Kan pıhtılaşmasının sağlanması için oldukça önemlidir. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlar. Aynı zamanda kemikleri kırıklara karşı koruyucu fonksiyonu vardır. Özellikle menopoz sonrasında ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarına karşı faydalıdır. Damar sertliği, karaciğer ve prostat kanseri riskini en aza indirir. K vitamini günlük tüketilen besinler tarafından rahatlıkla vücuda yeteri kadar alınabilir. Bu nedenle eksikliğine fazla rastlanılmaz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler K vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bağırsaklarda bulunan faydalı bakteriler K vitamini üretmektedir. Farklı hastalıklar nedeniyle kullanılan antibiyotikler K vitamini emilimini önleyebilir. Ciddi derecede yanıklar, safra kesesi hastalıkları, çölyak, karaciğer hastalıkları, kan inceltici özelliği olan ilaçlar vücutta K vitamini eksikliği yaşanmasına neden olabilir. Bu gibi hastalıklar nedeniyle K vitamini eksikliği yaşanıyorsa K vitamini dışarıdan takviye olarak alınabilir.

K vitamini eksikliği kadınlarda âdet kanamasında artma, diş etlerinde kanama, burun kanaması, idrarın kanlı olması, morarma, kesik ve yaraların daha fazla kanaması gibi şikâyetlere neden olur. K vitamini eksikliği uzun süredir devam ediyor ve gerekli önlem alınmıyorsa kemik yoğunluğu azalabilir. İlerleyen vakalarda böbrek taşı ve damar sertliği gibi şikâyetler açığa çıkar.

Günlük K vitamini gereksinimi kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Kullanılan birtakım ilaçlar K vitamini emilimini önleyebileceği için K vitamini ihtiyacı artabilir. Günlük ne kadar K vitamini alınmalıdır;
K vitamini içeren besinler nelerdir?

Günlük düzenli olarak brokoli, ıspanak, kale gibi sebzeler tüketiliyorsa büyük olasılıkla K vitamini yeterli oranda alınıyor demektir. Farklı hastalıklar nedeniyle K vitamini eksikliği yaşanıyorsa beslenme listesine aşağıda sıralanmış olan besinlerden eklenerek günlük yeterli oranda K vitamini alınabilir.

Fesleğen: 1 çorba kaşığı fesleğen ortalama olarak 77 mcg K vitamini içerir. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan K vitamininin neredeyse tümünü karşılamak için yeterlidir. K vitamini takviyesi için fesleğen yemek ve salatalara eklenerek düzenli olarak tüketilebilir.

Adaçayı: Adaçayı K vitamininin yanı sıra demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. 1 çorba kaşığı adaçayı K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45'ini karşılamak için yeterli olur.

Ispanak: Ispanak K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler arasındadır. Yarım kilo kadar ıspanak yaklaşık 48 mcg K vitamini içerir. Bu oran günlük ihtiyacın %60'ını karşılamak için yeterli olur. 2 dal ıspanak günlük salatalara çiğ olarak katılıp tüketimi yapılabilir.

Kekik: K vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan bir baharat türüdür. 1 tatlı kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %40'ını karşılar niteliktedir.

Brüksel lahanası: 1 tane orta boy Brüksel lahana yaklaşık olarak 33.6 mcg K vitamini barındırır ve bu oran günlük ihtiyacın yaklaşık %40'ını karşılamaya yeter.

Yeşil soğan: Yeşil soğan salatalarda sıkça kullanılan bir sebzedir. Mükemmel bir K vitamini deposu olan yeşil soğanın 10 gramı günlük ihtiyacın kat kat fazlasını karşılar.

K vitamini içeren diğer besinler
" } ] }