{ "title": "Ispanak Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/ispanak-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 03:14:13", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Ispanak besin değeri, yeşil yaprak sebzeler diğer yiyeceklere mukayese edildiğinde belki de en çok besin maddesini içeriyor, bilhassa kaloriye nispeten bakarsak. Vitamin ve mineral deposu ıspanak gözleri, kemikleri muhafaza etmek ve kanseri engellemek amaçlı kuvvetli bir besin. Tıp bilimi halen ıspanağın yepyeni yararlarını keşfetmekte.

Ispanak yemeği, A, C, E, K vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum içeriğine sahip bir yemektir. Anne öğünlerde, 6-8 yemek kaşığı denli tüketilmesi yeterlidir. Ispanağın faydalarına geçmeden öncesinde, besin değerlerine bir göz atalım.

Ispanağın Besin Değerleri Nelerdir?

180 gram pişirilmiş ıspanak (Bir servis tabağı) yalnızca 41 kaloridir. Kalorisine mukayese et besin maddeleri bakımından benzersiz zengin meydana gelen ıspanak gündelik A vitamini gereksiniminin %377'sini (Hemen hemen 4 sert) karşılamanızı olanağı sağlar.

180 gram ıspanakta 4.3 gram lif vardır. Bu da gündelik ihtiyacın %17'si demek. 180 gram pişmiş ıspanak bununla beraber günlük.
Ispanağın faydaları fazla yüksek besin değerleriyle orantılı olarak da epeyce fazla miktarda. Vücudun hemen hemen her sistemi amaçlı yararlı meydana gelen ıspanağın sağlığa ne türlü katkıda bulunduğuna beraber bakalım.

Anti-enflamatuvar ve Anti-kanser Nitelikleri Taşır: Ispanakta 12'den fazla miktarda flavonoid bileşeni vardır ve şunlar kuvvetli anti-enflamatuvar (İltihap önleyici) ve anti-kanser nitelikleri taşırlar. Medikal araştırmalar ıspanak alımının meme kanseri riskini düşürdüğünü göstermiştir.

Antioksidanlar Bakımından da Zengindir: Tıb bilimi oksidatif stresin fazla yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç ve yaşlanma benzeri çoğu sıhhat probleminde gösterişli meydana geldiğini göstermiştir. Antioksidanlar burada devreye girmekte ve oksidatif stresi azaltmaktadır.

3. Kemik Sağlığını Güçlendirir: K vitamini kemik sıhhatinin devam amaçlı mühimdir. Bir servis tabağı pişmiş ıspanak (Bir80 gram) ise gündelik ıspanak gereksiniminin 10 katından fazlasını karşılamaktadır. Ispanakta bulunan kalsiyum ve magnezyum benzeri diğer mineraller de kemik sağlığını desteklemektedir.

Mide ve Bağırsak Sağlığını Korur: Antioksidanlar DNA hasarını minimize ederek, kolon kanseri riskini azaltır. Beta-karoten ile folik asit ve C vitamininin varlığı bu yeşil sebzeyi mide ve bağırsak meselelerine karşı kuvvetli bir tabanca yapıyor.

Beyin Sağlığını Güçlendirir: Araştırmalar ıspanak benzeri yeşil yapraklı sebzelerin yaşa ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü önlediğini işaret etmektedir. O vakit, ıspanak yiyin ve beyninizi genç tutmaya destek eden bulmacaları çözmeye aynı ritimde devam edin.

Demir İçeriği: Demir bilhassa yükselen çocuklar ve adet (Regl) gören bayanlar amaçlı çok fazla mühimdir. Kırmızı ete yönelik ıspanak çok fazla ek olarak az kalori içermektedir. Aynı zamanda yağ ve kolesterol bulundurmamasıyla demir edinmek amaçlı güzel bir tercih olarak da göze çarpmaktadır. Demir hemoglobinin bir parçası olduğundan oksijenin bütün beden hücrelerin asıltiminde mühim bir oyun oynamaktadır.

Kalp Sıhhatine Katkıda Bulunur: Ispanağın bir başka yararı kalp sıhhatine iyi gelmesidir. Ispanak bedendeki özgür kökten miktarını düşürmeye destek eden A ve C vitaminleri (Bununla beraber antioksidanlar) bakımından muhteşem bir kaynaktır. Antioksidanlar kolesterolü oksitlenmekten korurlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: A vitamini solunum yollarındaki ve bağırsaklardaki muköz membranları korumada çok fazla mühim bir oyun üstlenir. Lenfosit denen akyuvar hücreleri enfeksiyonlarla savaşmak amaçlı A vitaminine gereksinim duyarlar. Bir tabak ıspanak (180 gram) gündelik A vitamini gereksiniminin %337'sini giderir.
" } ] }