{ "title": "Hayvansal Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Hayvansal-Besinler-23.jpg", "date": "19.01.2024 16:49:34", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Hayvansal Besinler, Hayvan kaynaklı besinlere hayvansal besinler denir. Et, balık, süt, yumurta, tereyağı, çökelek, lor, peynir, ayran, balık hayvansal besinlerdir. Hayvansal besinlerde A, B12, D vitamini, kalsiyum ve daha birçok vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Hayvansal besinler kolesterol ve doymuş yağları fazlasıyla içermektedir. Bu nedenle bu gıdaların ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Aksi halde kalp ve damar sağlığı açısından olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bitkisel besinlerde daha az doymuş yağ ve kolesterol vardır. Hayvansal besinlerdeki proteinlerle vücudun ihtiyaç duyduğu bütün amino asitler elde edilebilir. Amino asitler vücudun her işlevinde kullanılabilmektedir. Hayvansal besinler sağlıklı yaşam için tercih etmemiz gereken besinlerdir.

Hayvansal besinler nelerdir?

Et: Kan yapma ve vücuda güç verme özelliği vardır. Besin değeri yüksektir. Koyun ve sığır etinin sindirimi beyaz etin sindirilmesinden daha zordur. Kaz, ördek, sığır, koyun eti ağır etlerdir. En ağır et domuz etidir. Bu eti tüketenlerde birçok hastalığa neden olduğu söylenebilir. Et tüketilirken dengeli olmak gerekir. Fazla tüketmek gut, damar sertliği, sindirim zorluklarına neden olabilmektedir.

Balık: Vücudumuza enerji verir, kan yapar. Kalsiyum içerdiği için kemiklere faydalıdır. Vücudumuz için gerekli olan iyot, demir, fosfor, kalsiyum içerir.

Tavuk Eti: En çok rağbet edilen et türlerinden biridir. Tavuk eti beyaz ettir. Sindirimi kolaydır. Tavuk eti madensel tuz, protein, vitamin içerir. Vücuda enerji verir. Yaşlıların tüketmesinde herhangi bir sakıncası yoktur.

Yumurta: Dokuları besler, kasları güçlendirir. Tokluk hissi verir. Özellikle çocuklar için faydalıdır. İçinde E-K-B-B12-B6 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, madensel tuzlar vardır.

Süt: Kalsiyum bakımından zengindir. Kemik için faydalıdır. İştah açmaz sindirimi yavaşlatarak tokluk sağlar. Önemli bir hayvansal besin kaynağıdır. Çocuklarda boy uzamasında etkili olduğu söylenebilir.

Peynir: Çeşitli aroma, tat, yapı ve şekillerde olan mayalama yoluyla sütten üretilen hayvansal bir besindir. İçinde protein, laktoz, süt yağı, birçok vitamin, mineral, fosfor, kalsiyum vardır. Özellikle diş ve kemik sağlığı için faydalıdır. Özellikle vücudun ihtiyacına binaen, 50 yaş üstü kişiler için, hamile kişiler ve çocuklar için tüketilmesi önemlidir.

Yoğurt: Sütün mayalanması yoluyla üretilen hayvansal bir besindir. Kalsiyum oranı yüksektir. B2-B6-B12 vitaminleri, protein vardır. Dünyada en çok tüketilen gıdalardan biridir. Ayran, cacık, süzme yoğurt şeklinde kullanımları da vardır.

Bal: Arıların çiçek ve meyve çiçeklerinden aldıkları nektarı enzimleyip, kimyasal değişimi sağlayarak, petek içine bıraktıkları hayvansal besindir. Balın içinde şeker, sodyum, potasyum, karbonhidrat, protein ve vitamin vardır.
" } ] }