{ "title": "Gluten İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Gluten-Iceren-Besinler-17.png", "date": "19.01.2024 21:19:15", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Gluten içeren besinler, gluten hassasiyeti bulunan kişiler için oldukça zararlıdır. Gluten buğday içeriğinde bulunan bir protein grubudur. Gluten prolamin ve glutelin olarak iki gruba ayrılır ve hamurun güçlü bir yapıda olmasını sağlar. Buğdayın yapısında yaklaşık 30 tür protein bulunur ancak bunların yalnızca iki tanesi su ile birleştiği zaman gluten proteinini oluşturur. Buğday unu su ile karıştırılıp yoğrulduğu zaman bu iki protein suyu tutar ve esnek yapılı gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Bu şekilde iki proteinin karışımı ile oluşan gluten buğdayla birlikte, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde doğal olarak bulunmaktadır. Gluten tahılların yapısında bulunmak ile çeşitli hazır gıdaların içinde katkı maddesi olarak da yer alır. Bazı insanların bağırsakları gluteni sindiremeyecek yapıdadır. Bu durumdaki insanların rahatsızlıkları çölyak hastalığı olarak adlandırılır. Bu kişilerin bağırsakları gluten içeren gıdaları sindiremez ve ince bağırsaklarında bulunan villuslar (Minik çıkıntılar) işlevini yapamaz ve besin emilimi bozulur.

Gluten içeren besinler
" } ] }