{ "title": "Gdo Lu Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Gdo-Lu-Besinler-23.jpg", "date": "21.01.2024 11:13:40", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Gdo Lu Besinler, GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ya da GMO (Genetically Modified Organisms) genetik müdahale metotları ile genetik yapısına bitki, bakteri, virüs vb. Herhangi bir başka canlıdan alınan gen ya da genlerin aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmalara verilen isimdir. Tüm dünyada açlık problemine çözüm bulmak maksadı ile geliştirildiği savunuluyor. Verimlilik on katına kadar arttığı, daha az ilaca ihtiyaç duyduğu, tarıma uygun olmayan alanlarda da üretim olanağı sağladığı için açlık ve yoksulluğu çare olduğu iddia edilmektedir.

Gdo lu besinler: Rusya'daki Ekolojik Tehlikelere Karşı Savunma Günleri'nde sunumu yapılan bir çalışma, GDO'lu besinlerin tüketimine bağlı gizli tehlikeleri bir kez daha ortaya koymuştur. Araştırmaya göre GDO'lu besinlerle beslenen insan ve hayvanlar birkaç nesil sonra tümüyle kısırlaşmaktadır. Antibiyotiğe dirençli gene sahip gıdayı tüketmiş bir hastanın antibiyotik tedavisine cevap verip vermeyeceği veya ne ölçüde cevap vereceği tam olarak bilinmemektedir. Daha güçlü ilaç veya daha fazla kimyasal ise daha fazla çevre kirliliği anlamına gelmektedir. Antibiyotik verilerek ince kemik, bol et vermesi sağlanan tavukları çocuklara yedirdiğimizde erken ergenlik, bedenin her bölgesinde bol kıllanma, zekâ geriliği, antibiyotik dayanımı, kemik gelişme geriliği, obezite problemleri ile karşılaşılıyorsa GDO lu ürünlerin kullanılması neticesinde iyi şeyler olmayacağı çok açıktır.

GDO'lu ürünler: Ülkemizde şu ana kadar üçü soya, 13'ü mısır olmak üzere toplam 16 GDO türünün ithaline izin verildi. Bu GDO çeşitleri hayvan yemi maksadı ile kullanılmaktadır. GDO'lu ürünlerle beslenen hayvanlardan elde edilen süt, yumurta, peynir, et gibi temel besinler ne yazık ki doğrudan sofralarımıza gelmektedir. Üstelik yediğimiz etin, içtiğimiz sütün, yumurtalarımızın etiketlerinde hayvanların GDO'lu yem ile beslenmiş olduğuna dair hiçbir uyarı da bulunmamaktadır. GDO'lu besin maddelerinden üretilecek olan kanola yağı, mısırözü yağı, mısır şurubu, mısır nişastası, soya lesitini gibi mamuller neredeyse satın aldığımız tüm paketli ürünlerin içeriğinde bulunabilmektedir.

Günümüzde tüm dünyada Türkiye'nin yüzölçümüne yakın bir alanda GDO'lu ekim yapılıyor. Ekim alanlarının yüzde 99'u ABD, Kanada, Arjantin, Çin ve Brezilya'da bulunuyor.

Dünyada yoğun şekilde kullanılan GDO'ların %99'u sadece 2 özellik taşır:
Böylece tarlalarda fütursuzca zirai ilaç kullanılabilmektedir.

Gdo lu besinler

Mısır, kanola, soya ve pamuk dünyada ticareti yapılan GDO'ların %99'unu oluşturmaktadır." } ] }