{ "title": "Fıstık Ezmesi Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Fistik-Ezmesi-Besin-Degeri-49.jpg", "date": "20.01.2024 10:48:01", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "Fıstık ezmesi besin değeri, güne daha enerjili ve protein desteğiyle başlamak herkesi istekleri arasındadır. Fıstık ezmesi bize bu imkânı sağlamış oluyor. Fakat bu enerji oranı diyet yapanlar için sıkıntı yaratabilir. Ağır işlerde çalışanlar, günü yoğun tempoyla başlayanlar, spor mesleği icabı ağır antrenmanlar yapanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Avrupa toplumunda çok yaygın olan fıstık ezmesi bizim kültürümüzde pek tercih edilmiyor. Fıstık ezmesi ile yapılan kurabiyeler, kekler, tatlılar hayatımızda pek revaçta değildir. Düşük kalorili diyet yapanlar elbette daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Sadece güne başlarken alınan yüksek kaloriler ilerleyen saatler içerisinde gereken kalori ihtiyacının kısıtlayacaktır.

100gr fıstık ezmesi besin değeri şöyledir
Fıstık ezmesi besin değeri faydaları nelerdir?

Fıstık ezmesi besin değeri içerisinde mevcut olan E vitamini antioksidan bakımından çok güçlüdür. Bu özelliğiyle beraber hücre yapısını bozulmasını engelliyor, cildi güzelleştiriyor, Alzheimer ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmaktadır. İçeriğinde magnezyum sayesinde vücut yapısına faydalı gelen fosfor, C kalsiyum ve C vitamini maddelerin daha iyi bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Cilt, tırnak ve saç bakımından daha kuvvetli ve sağlıklı kalmasını ve büyümesini sağlamış oluyor. Özellikle magnezyum eksik olmasından dolayı tırnak kırılması fazla olmaktadır. Sinir sistemlerin iyi ve sağlıklı çalışması için ve vücut ısısının dengede kalmasını sağlar. Alerjik nezle astım semptomlarını azaltır. Hamilelik dönemlerinde oluşan krampları önler, kadınları adet dönemlerinde ağrıların hafifletir. Sinir ve depresyon hastalarında yapılan analizlere göre magnezyum eksikliği saptanmıştır. Magnezyum beyin hücrelerinin daha canlı kalmasını sağlamaktadır. Vücutta potasyum ve sodyum dengesi üzerinde olumlu bir etki eder. Magnezyum vücutta yeteri kadar bulunması gerekir. Eksilmesi durumunda karaciğer, böbreklerde işlev bozuklukları meydana gelebilir. Bunun sonucunda da kişi kendini yorgun, huzursuz ve halsiz hisseder.

Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde bu tablonun içerisinde bulunan potasyum, sodyum mineraliyle beraber vücuttaki giren su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gıdaların hücre içerisinde düzgün geçişini sağlayıp, sinir sistemindeki hücreler arası mesajların iletimlerini gerçekleştirmektedir. Potasyum kalp ve diğer kasların sağlıklı olmasında ve gelişmesinde yarar sağlamaktadır. Bağırsak hareketlerini düzenlenmesinde katkı sağlar. Potasyum bağırsaklar emilerek, böbrek ve hücrelerde depolar. Fıstık ezmesi günlük ihtiyacımızın neredeyse %20'sini karşılar.
" } ] }