{ "title": "Fıstık Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Fistik-Besin-Degeri-64.jpg", "date": "19.01.2024 06:03:18", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Fıstık besin değeri, içinde bulunduğumuz devir sağlıklı beslenme ve sağlığımıza dikkat etme devri. Toplumumuz sağlıklı beslenme konusunda yavaş yavaş bilinçlenmeye başladı. Bu bilinçlenmenin çok olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bir taraftan şişmanlatan ve sağlıksız yiyecekler, diğer taraftan ise sağlıklı ve faydalı yiyecekler tercihlerimiz arasında peki dengeli bir şekilde tüketildiği zaman sağlığımıza yarar sağlayacak olan fıstığın besin değerleri nedir gelin buna birlikte bir bakalım. Fıstığın içerisindeki protein miktarı ile doping maddelerini aratmayacak cinste. Mevsimlik yetiştirilen fıstık hem birçok hastalığın tedavisinde ve hastalıkların önüne geçilmesinde etkili oluyor hem de yıllardır kabuğuyla, dalıyla günlük yaşamımızda da yardımcı faktör olarak yerini alıyor. Bu sebeple uzmanlara göre; günde 55 gram yenilen kavrulmuş fıstık, insanları çoğu hastalıktan korumaktadır. Fıstık, içerdiği zengin kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, demir, albümin, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri ile mide ekşimesi, yanma ve gastritinin önüne geçer. Bu bitki 65 yaş üstü yaşlıların korkulu rüyası olan el titremesi ve kısmi felce devadır. Çocukların gelişimi için çok iyi bir besindir. Şeker hastaları için harika bir gıdadır. Fıstığın zekâ üzerindeki olumlu etkileri de birçok kez kanıtlanmıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar doğrultusunda, fıstığın izole edilen diğer bir maddesinde yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve kapalı dolaşım sistemi içerisinde kan hücrelerinin birleşerek topaklar oluşturmalarını önlediği ve bu nedenle de damar tıkanmalarını önlemede büyük rol oynadığı belirlenmiştir.

Kavrulmuş bir avuç (28 gram) fıstık besin değerleri nelerdir?
Fıstık sağlıklı yağ asitleri içerdiği için çok sağlıklı ama diğer kuru yemişler gibi yağdan çok zengin olduğundan abartmadan tüketilmeli aksi takdirde kötü durumlara yola açabiliyor. Uzmanlara göre günde bir avuçtan fazla tüketilmemesi gerektiği söyleniyor. Buda yaklaşık 20-30 grama denk geliyor. Yine Uzmanlara göre fıstık yüksek folik asit içeriği sebebiyle özellikle hamilelik döneminde, bebeğin sinir sisteminde oluşabilecek bozuklukların önlenmesi amacıyla önerilmektedir.
" } ] }