{ "title": "Fasulye Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/fasulye-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 02:05:31", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Fasulye Besin Değeri, Fasulye, baklagiller familyasından olup, yılda bir yetişen bitki türüdür. Boğumlu olangövdesinde tüylü ve yeşil renkte birleşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuk kısmından salkımlar şeklinde çıkan kelebek tarzı çiçekleri vardır. Bu çiçekler; beyaz, pembe veya mor renktedir. Dik çalı biçiminde ve çalıya sarılıcı özellikte başlıca iki tane şekli vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrılmış olabilen meyvelerinin uzunluğu en fazla 15 cm'ye kadar görülmüştür. Genel olarak yeşil renktedir.

Soğuğa karşı duyarlı bir bitkidir. Her türlü toprakta yetişmesi mümkündür. Dünyanın pek çok ülkesinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 tane çeşidi bulunmaktadır. Baklagiller içinde oldukça tercih edilen bir besindir. Tohumdan yetiştirilmektedir. Taze olarak veya kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Yeşil haldeyken; Ayşe kadın fasulyesi, çalı fasulyesi gibi çeşitleri vardır. Kuru halinde ise; Bombay, boncuk, barbunya, börülce gibi isimleri vardır.

Taze fasulye kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Zayıflamak isteyenler veya kilo problemleri olan kişiler için oldukça faydalıdır. En önemli özelliklerinden bitanesi sindirim sistemini düzenlemesidir. Kabızlık sorunu yaşayanlar için tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Göz sağlığı için çok faydalı bir besinken, fiziksel ve zihinsel yorgunluğa da çok iyi gelmektedir. Diyabet hastalarının da rahatça tüketebileceği fasulye şekeri düşürücü özelliğe sahiptir.

Kuru fasulye ise tam bir vitamin deposudur. Ekonomik olması sebebi ile daha çok tercih edilmektedir. Besin değeri açısından da oldukça faydalıdır. Kemikleri güçlendirirken, kalp krizine karşıda koruyucu özelliktedir. Sağlık açısından çok faydalı ve besin değeri çok yüksek olan fasulye hem kuru hem de taze olarak, her mevsim tüketilmelidir.
" } ] }