{ "title": "Emzirirken Gaz Yapan Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/emzirirken-gaz-yapan-besinler.jpg", "date": "20.01.2024 15:02:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Emzirirken gaz yapan besinler, Gaz sindirim sistemi ile alakalı gelişen doğal bir durumdur ve besinlerin bağırsaklarda sindirilmesi anında gerçekleşir. Günde 15-20 defa gazın vücuttan atılması normal olarak kabul edilir. Gaz gıdaları parçalamakla görevli olan bakterilerin fazla işlev gördüğü ve gazın normal bir şekilde vücuttan atılamadığı zamanlarda görülür. Sindirim sisteminde gaz oluşumunun en önemli sebebi mideden bağırsaklara sindirilmeden ulaşan besinlerdir. Bu durumda bağırsaklar normalden daha fazla çalıştığı için gaz problemi yaşanır. Vücuda alınan besinlerin sindirilmeyen kısmı posalarıdır. Posalı besinler aslında sağlıklı bir sindirim için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak gaz sıkıntısı yaşayan kişilerin posa özelliği yüksek olan besinleri tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Gaz problemi emziren annelerin de sıkça yaşadığı bir sorundur. Normalde gaz yapan besinler aynı etkiyi emzirme döneminde de yapar. Bu nedenle bebek emziren anne kendinde hangi besinlerin gaz yaptığını bilmeli ve beslenme programını o yönde düzenlemelidir. Çünkü emzirme döneminde anneyi etkileyen bu tür sorunlar anne sütü ile beslenen bebeği de etkileyebilir.

Emzirirken gaz yapan besinler nelerdir?

Gaz yapan besinlerin başında ilk sırada fasulye yer almaktadır. Fasulye haricinde de gaza yol açan pek çok besin bulunmaktadır. Gaz yapan besinler şu şekilde listelenebilir;

Bakliyat: Bakliyat grubuna dahil olan besinler besleyici olsa da içerisinde rafinoz olarak adlandırılan gaz yapıcı ve doğal bir şeker olarak bilinen maddeden bol miktarda bulunmaktadır. Annenin bu maddeye karşı hassasiyeti varsa emzirme döneminde bakliyat tüketimini minimuma indirmelidir. Mercimek, nohut, fasulye gibi besinlerin gaz yapıcı özelliği yüksektir. Bu besinlerin gaz yapıcı oranını azaltmak için kaynar suyun içinde 3-4 dakika kaynatılabilir. Kaynayan besinler bir gecede suyun içinde bekletilerek pişirilirse gaz yapıcı özelliği oldukça azalabilir. Bu tür besinler özellikle sezaryen doğum yapılmışsa ilk bir aylık emzirme sürecinde tüketilmemelidir.

Sebze ve meyveler: Taze meyve ve sebzelerin çok fazla tüketilmesi gaza neden olabilir. Örneğin Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, şeftali, armut, erik, elma gibi sebze ve meyveler gaz yapıcı özelliktedir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri emziren anne daha az tüketmeli bunların yerine alternatif olarak gaz yapmayan besinleri tercih etmelidir.

Yüksek lifli nişastalar: Bazı besinler yüksek besin değerine sahip olsa da gaz problemine neden olabilir. Örneğin yüksek miktarda lif içeren patates, mısır gibi besinler gaz oluşumunu tetikleyebilir. Bu besinlere alternatif olarak gaz yapmayan pirinç ve buğday kepeği gibi nişastalı besinler tercih edilebilir.

Yağlı besinler: Yağlı besinler çok fazla gaz yapmasa da aralarında gaz yapıcı özellikte olanlar da vardır. Ağır yağlı besinlerin sindirimi oldukça zor gerçekleşir. Bu besinler sindirim sisteminin daha fazla mesai harcamasına yol açar ve beraberinde gaza neden olabilir.

Emzirirken gaz yapan diğer besinler
" } ] }