{ "title": "Ekmek Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/ekmek-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 08:38:11", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ekmek Besin Değeri; Ekmek, çeşitli tahıl unlarından yapılmış olan hamurun, ateşin üstünde, sacda, tandırın içinde, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan değerli bir besindir.

Ekmeğin yapım aşamasında başlıca üç işlem yer almaktadır. Bu işlemler, yoğurma, mayalama ve pişirme işlemleri olarak sıralanmaktadır. Yoğurma, unu hamur haline getirme işlemidir. Mayalama esnasında hamur ekşiyip kabarır. Pişirme ise ekmeğin son halidir. Un, su, maya ve tuz bir kazanda karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Ne kadar az tuz atılırsa o kadar iyidir. Çünkü Tuz, ekmeğin lezzetini azaltır. Yoğurma işlemi eski dönemlerde teknelerde ayakla yapılırken, günümüzde makinelerle yoğrulmaktadır. Taze pişmiş ekmeğin sindirimi biraz zordur. Ekmeğin fırından çıktıktan 5-6 saat sonra yenilmesi tavsiye edilmektedir. Ekmek bekledikçe, kendiliğinden değişikliğe uğrayarak katılaşır ve bayatlar. Bayatlama sadece su kaybından olmasından değil, ekmekteki maddelerin de değişikliğe uğramasından kaynaklanır. Pişirme tarzına göre ekmekler iki çeşide ayrılmaktadır: Fırın ekmeği ve ev ekmeği.

Ev ekmeği, hamuru evlerde uzun emek sarf edilerek elle yoğurularak, saç üstünde, tandırda veya eski zaman fırınlarında pişirilmektedir. Saçta pişirilen ekmeğe yufka ekmeği veya bazlama denilmektedir. Tandır ekmeğinin en fazla yapılan ve sevilen şekli pidedir. Ev fırınlarında ise daha çok somun ekmek yapılmaktadır. Fırın ekmeği, şehir ve kasabalarda, ordu birliklerinde, klasik odun fırınlarında yapılan alışılagelmiş ekmek çeşididir. Fırın ekmeğinin en yaygın şekli, altı düz ekmek, üstü bombeli ekmek, tırnaklı ekmek gibi çeşitlerdir. Ekmek birçok besinden yapılabilmektedir. Bunlardan bazıları; cevizli ekmek, haşhaşlı ekmek, zeytinli ekmek, kepek ekmeği, tandır ekmeği, lavaş gibi birçok ekmek türü sıralanabilir.

Ekmeğin besin değeri de oldukça yüksektir. İçerisinde en çok karbonhidrat, enerji barındırırken, protein ve demir açısından da zengin bir besindir.

Ekmek türleri arasında besin değeri değişebilir, ancak genel olarak ekmek aşağıdaki besin değerlerine sahip olabilir: Karbonhidratlar: Ekmek, genellikle yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar, vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
" } ] }