{ "title": "Düzenleyici Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Duzenleyici-Besinler-55.jpg", "date": "19.01.2024 19:12:03", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Düzenleyici Besinler: Besinler vücuda enerji verici, onarıcı, yapıcı ve düzenleyici olarak görev yapmaktadır. Besinlerin içerisinde birden çok içerik bulunur buna göre besinler sınıflandırılmaktadır. Buna göre besin sınıflandırması en çok bulunan besin içeriğine oluşur. Düzenleyici besinler mineraller, su, vitaminler olarak görev yaparlar.

Vitamin: Vitamin vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar, vücudun direncini artırır ve vücudun bağışıklık sistemini artırır, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. Sebze ve meyvelerde bol miktarda vitamin bulunmaktadır.

A vitamini: A vitamini kemik gelişimini sağlayan göz sağlığını koruyan vitaminleri balık, et, süt, tereyağı, peynir, yumurta ve baklagiller, yeşil sebzeler vs, bu gibi besinlerde bol miktarda bulunmakta, bu besinleri tüketimine önem verilmelidir.

B Vitamini: tahıllar, yeşil sebzeler, çilek, yumurta, et, süt ve bunlara benzer besinlerde bol miktarda bulur. Kasların ve sinirlerin gelişmesinde en önemli rolü oynamaktadır.

C Vitamini: Koyu yeşil sebzeler, narenciye, portakal, kırmızı meyveler ve kuşburnu bunlar C vitamini bakımda oldukça zengindir. Vücut direncini artırır ve diş eti hastalığını tedavi edici etkendir.

D Vitamini: Kemik sağlığı için oldukça önemli olan Yumurta, Balık, yoğurt, tereyağı, süt gibi besinleri tüketilmelidir, bu besinler özellikle yaşlılıkta kemik erimesini engeller. Bu D vitaminini erken yaşlarda doğal besinler tarafında alınmalıdır.

E Vitamini: süt, yumurta, balık, muz, peynir ve kırmızı et gibi besinlerde bol miktarda bulunur. E vitamini cilt üzerinde oluşan geçmek bilmeyen yaraların iyileşmesini sağlar ve vücudun büyümesini, gelişmesini sağlamaktadır.

K Vitamini: Mısır, çilek, ıspanak, karaciğer, lahana gibi besinlerde bulunur. Bunlar kanın pıhtılaşmasını sağlar ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

Mineraller: Mineraller vücudun hormonlarının düzenli çalışması için en önemli yapı taşıdır. Organların dengeli, uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücutta mineraller eksildiğinde halsizlik, yorgunluk olur ayrıca kemiklerin güçlenmesini sağlar. Birçok besinde bulunan mineralleri doğal yollardan almak gerekir. Süt, deniz ürünleri, tahıllar, sebze, ceviz, badem gibi birçok kuru yemişlerin içeriğinde mineral bulunmaktadır.

Su: Su vücudun %70'inin su olması vücudun susuz olamayacağının kanıtıdır. Bunun için vücudun ihtiyacı olan suyu sulu yiyecekler ve suda almalıyız. Yaşam boyu sağlıklı olmak için yeterince su tüketilmelidir. Su vücut sağlığını büyük oranda dengeliyor, kana akıcılığı sağlar, besin ile oksijenin taşınmasında köprü rolü oynamaktadır. Özellikle yaz aylarında ter yolu ile vücutta su atıldığı için bol, bol su tüketilmelidir.
" } ] }