{ "title": "Demir İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/demir-iceren-besinler(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:41:52", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Demir içeren besinler, Tüm vücut hücreleri için çok gerekli olan mineral ile demirin ana fonksiyonudur ve kandaki hemeglobin ve kaslardaki miyoglobinin taşınmasıdır. Kırmızı kan hücrelerinde yeterli miktarda demir bulunmadığında demir eksikliği anemisi ortaya çıkıyor. Bu durumda gebelik, kan kaybı ve demir bakımından yetersiz beslenme gibi koşullarda sık görülüyor. Demir eksikliğinin en çok görülen belirtileri ise baş ağrısı, enerji eksikliği ve sürekli yorgunluk hali olur. Dilde kızarıklık ve ağrılar olur. Nefes darlığı, kırılgan ve soluk saçlar, çarpıntı ve baş dönmesi oluyor. Bu yüzden demir içeren yiyecekleri günlük beslenmesine mutlaka eklemeniz gerekir. Vücut için gerekli bu minerali yeterli miktarda alırsanız demir eksikliğine bağlı bu belirtilerden korunabilirsiniz. Demir eksikliği anemisi ya da demirin vücut tarafından emilmesi durumunda rahatsızlığı bulunanlar demir takviyesine ihtiyaç duyabiliyor.

Demir İçeren Besinler
Demir hem hayvansal gıdalarda hem de sebzelerde çok olarak bulunuyor. Demir tüketimi için tavsiye ettiği miktarlar (Anemi veya demir eksikliğine neden olan bir diğer rahatsızlığı bulunmayan kişilerde) şu şekilde oluyor;
7-12 ay arası bebeklerde günlük 11mg olması gerekir. 1-3 yaş arası çocuklarda 7 mg olması gerekir.4-8 yaş arsı çocuklarda 10 mg olması gerekir.9-13 yaş arası çocuklarda 8 mg olması gerekir.14-18 yaş arası erkek çocuklarda olması gerekir. 11 mg 14-18 yaş arası kız çocuklarda olması gerekiyor. (Yaşa bağlı olarak).

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki yer alan demir eksikliği belirtileri, pek çok diğer rahatsızlığına belirtileri arasında yer aldığı için öncelikle bir kan testi yaptırmalısınız ve kan testi sonucunda demir eksikliği yaşadığınız tespit edilirse doktorunuz sizi, doğru beslenme programının oluşturması için bir beslenme uzmanına yönlendirebilir. Beslenme uzmanı ya da doktorunuz sağlık koşullarınıza uygun olarak demir bakımından zengin gıdaların bulunduğu, bir liste hazırlayacaktır. Doktorunuz test sonuçları bağlı olarak demirin gıdalar yoluyla ya da demir takviyesi şeklinde alınmasına karar verilebiliyor.
Demir eksikliği nasıl tespit edilir?

İlk önce doktorunuzdan kan tahlili isteyin. Kandaki demir seviyesini ölçerek çıkar. Ama demir eksikliği teşhisinin tam olarak konabilmesi için kan testi tek başına yeterli olmayabilir.
" } ] }