{ "title": "D Vitamini İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/d-vitamini-iceren-besinler(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:21:08", "author": "Ecehanım harzan", "article": [ { "article": "
D vitamini içeren besinler: hücre büyümesinde, kemik gelişiminde, emilim işleyişinde, düzgün çalışan bağırsak sisteminde ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede önemli bir rolü olan D vitamini diğer vitaminlere göre besinlerde daha az doğal olarak görülür. D vitamini eksikliği hastalıklara hemen ulaşabilecek durumda olan bağışıklık sisteminin zayıflığı, artan kanser riskleri, saçların sağlıksız olması ve daha çok geç uzaması, kas ve kemik zayıflaması gibi hastalıklara yol açabilir. Her şeyin dozunda kullanılması gerekmektedir tabi. D vitamini de eğer gereğinden fazla tüketirsek kalp krizine yol açtığını ve böbrek taşı oluşturduğunu bilmek gerekir. Yağda çözülen için en iyi D vitamini gıdaları, balık, ciğer, peynir, yumurta sarısı ve bazı mantarlardır. Vücudumuz D vitaminine ihtiyaç duyduğunda güneşinde etkisi daha fazla bulunur. Hatta bu durum \"Gün Işığı Vitamini\" olarak adlandırılır. D vitamini az sayıda gıdada ve besinde bulunduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlaması zordur. Yapılan araştırmalar sonucunda bir kişinin ortalama besinlerden aldığı D vitamini %20 olarak saptanmıştır. D vitamini eksikliği riski daha çok yaşlılarda, bebek emziren annelerde, koyu ciltli kişilerde, yağ emme sorunu olanlarda görülür.

D vitamini içeren besinlerden bazıları şunlardır

Balık yağı: genellikle morino balığı ciğerinin yağı geleneksel olarak D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılır. Günlük 100 gram morina yağı D vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içerir.

İstiridye: ülkemizde pek tüketilmese de D vitamini eksikliği açısından oldukça yararlı olan bir deniz ürünüdür. D vitaminin yanı sıra çinko, demir ve B12 gibi mineraller açısından da çok iyi bir kaynaktır.

Balıklar: çeşitli balıklar D vitamini açısından zengindir fakat yağlı derin deniz balıkları daha çok D vitamini içerir. Ton balığı, uskumru ve somun balığı D vitamini eksikliği için önerilir.

Tofu ve soya sütü: tofu ve soya sütü D vitamini açısından oldukça zengindir. Örneğin 100 gram soya sütü günlük %20 D vitamini eksikliğini karşılar.

Yumurta: B12 ve D vitamini eksikliği için günde 1 tane tüketildiğinde D vitamini eksikliğinin %4'ünü karşılar.

Süt ve süt ürünleri: tam yağlı sütler ve peynirler kalsiyum ve D vitamini eksikliği için birebirdir. Hatta bazı firmalar ürünlerini D vitamini güçlendirirler. Günlük kullandığınız süt sizin D vitamini eksikliğinizin %13'ünü karşılar.
" } ] }