{ "title": "Çikolata Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Cikolata-Besin-Degerleri-43.jpg", "date": "20.01.2024 22:53:19", "author": "Kenan Erdoğan", "article": [ { "article": "
Çikolata Besin Değerleri, Çikolata tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan bir yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılabilir. Çikolata kalori değeri yüksek olan ve enerji veren bir yiyecektir. Çikolata kalorisi şeker ve yağdan gelen bir tatlıdır. Çikolatanın pek çok çeşidi vardır. En çok bilinenleri bitter sütlü ve beyaz başta olmak üzere içerisine pek çok şey konularak da üretilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda çikolata içerisinde Triptofan proteini sayesinde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu salgılanmasını sağlar. Yediden yetmişe çikolata her bireyin (Özellikle kadınlar ve çocukların) vazgeçemediği bir lezzettir. Kış mevsiminde tüketimi artarken, herkesin yemeden yapamadığı çikolata diyet yaparken de (Özellikle kadınların) bırakmakta zorlandığı tek besin maddesidir. Çikolatalardaki kakao oranı %10'dan %95'lere çıkarılırsa antioksidan özelliği de gösterir. Birçok farklı çeşidi bulunan çikolataların lezzetleri benzer özellikler gösterir. Çikolataların çeşitliliklerine göre besin değerleri vardır.

Çikolata Besin Değerleri Nelerdir?
Sütlü Çikolata Besin Değerleri (100 gram)
Bitter Çikolata Besin Değerleri (100 gram)
Çikolata Kilo Yapar mı?

Çikolata çok yüksek oranda şeker ve kalori içeren bir yiyecektir. Diyabet hastaları ve kilo kontrolü sağlamak isteyen bireyler için uygun değildir. Haftada 1-2 kez 1 porsiyon meyve yerine 2 kare bitter çikolata tüketilebilir. Tatlının yarattığı enerjiyi yakmak gerekir. Yakılmadığı takdirde aşırı tüketimi mutlaka kiloya dönüşecektir.

Faydaları ve Zararları?

Çikolata üzerine yapılan araştırmalarda çikolatanın, kanın pıhtılaşmasını ve bağırsak kanserini önleyen bir antioksidan olan flavonoit içerdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında yaşlanmaya bağlı olarak oluşan göz bozukluğuna karşıda koruduğu söyleniyor. Haftada birkaç parça bitter çikolata yemeniz sizi hastalıklardan koruyabilir. Ama aşırı tüketimi kadınlarda kemik erimesine yol açtığı belirtilmiştir. Aynı zamanda fazla tüketilmesi şeker hastalığına yani diyabete neden olmaktadır.
" } ] }